Categories
Artikkelit

Ugrijuhlaa ei enää järjestetä

Hanna RomppainenIMATRA. Kymmenen vuoden ajan Imatralla järjestetty Ugrijuhla on tullut tiensä päähän. Saimaan nuorisoseurojen toiminnanjohtajan Tuija-Liisa Leinon mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tapahtuma järjestettäisiin ensi vuonna. Tänä vuonna toukokuun Ugrijuhlaa ei järjestetty. Lokakuussa kuitenkin järjestetään pienimuotoinen viikonlopun kestävä suomalais-ugrilaisen kulttuurin tapahtuma Imatralla. Lisäksi ensi vuoden lokakuussa järjestetään Ugrijuhlan tapainen tapahtuma Udmurtian tasavallan pääkaupungissa Izhevskissä.Viime vuonna oli Ugrijuhlan 10-vuotisjuhla. Rutistus oli tekijätiimille kova. Pian tapahtuman jälkeen päätettiin, ettei tapahtumaa järjestetä tänä vuonna.Iso syy Ugrijuhlan kuihtumiseen on Leinon mukaan Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuuripalvelujen koulutusohjelman loppuminen Joutsenossa. Humanistinen ammattikorkeakoulu on ollut Etelä-Karjalan nuorisoseurojen liiton (nykyinen Saimaan nuorisoseurat) kanssa tapahtuman toinen pääjärjestäjä.- Opiskelijoiden työpanos on ollut merkittävä osa juhlaa. Viime vuonna opiskelijoita oli mukana järjestelyissä enää kaksi.Toinen syy lopettamiselle on se, että tapahtuma on koko historiansa ajan kerännyt vain pienen määrän yleisöä.- Suomalais-ugrilainen kulttuuri on marginaalista. Kiinnostuneita on, muttei tällä alueella riittävästi. Ugrijuhla on tehnyt tunnetuksi sukukansojen kulttuuria. Leinon mukaan tapahtuman kautta yhtyeitä on päätynyt esiintymään myös muille Suomen festareille.- Kansanmusiikkitapahtumien järjestäjiä ei tällä alueella juuri ole. Siihen Ugrijuhlan loppuminen jättää ison aukon.

Hanna Rommppainen

Kirjoittaja: