Virmutjoen vesiosuuskunta sai murskavoiton valittajista

Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi vesiosuuskunnalle luvan jatkaa siirtoviemärin rakentamistöitä lähes entisen lupaehdoin.

RUOKOLAHTI. Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt odotetusti Virmutjoen vesiosuuskunnalle luvan johtaa jätevedet Haapaveden pohjan siirtoviemäriä pitkin Ruokolahden kunnan viemäriverkostoon. Siirtoviemärin rakennustyöt voivat päätöksen mukaan jatkua ennen kuin uusin lupa tulee lainvoimaiseksi.

Itä-Suomen ympäristölupavirasto (nykyinen Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue) myönsi viime vuoden elokuussa vesiosuuskunnalle samansisältöisen luvan, mutta Vaasan hallinto-oikeus kumosi luvan lähinnä muotoseikkoihin vedoten viime vuoden lopulla. Hallinto-oikeuden mielestä luvan myöntämiseen ei riittänyt ainoastaan valvontaviranomaisten kuuleminen, vaan luvasta olisi pitänyt kuuluttaa julkisesti.

Vesiosuuskunta ehti ennen hallinto-oikeuden päätöstä tehdä siirtoviemärin vedenalaiset työt Haapavedellä lähes kokonaan. Maanpäällisiä töitä jatkettiin vesiosuuskuntaan liittyneiden kiinteistöjen alueella pitkin talvea.

Vesiosuuskunnan puheenjohtaja Toivo Launiainen on luonnollisesti tyytyväinen saatuun uuteen lupaan ja siihen, että töitä voidaan jatkaa, vaikka uusin lupa ei olekaan vielä lainvoimainen.

Lupahakemuksesta jätettiin aluehallintovirastolle kaikkiaan seitsemän muistutusta. Muistutusten tekijöiden joukossa oli henkilöitä, jotka valittivat alkuperäisestä luvasta Vaasan hallinto-oikeuteen. On todennäköistä, että valitusrumba jatkuu myös uuden päätöksen jälkeen.

– Lupa on meidän kannaltamme aivan hyvä ja odotettu. Seuraavaksi edessä on Virmutjoen alittaminen suuntaporauksella. Neuvottelemme aikataulusta vielä urakoitsijan kanssa, mutta uskon, että kesän jälkeen ainakin osa alueen kiinteistöistä on jo yhdistetty siirtoviemäriin, Launiainen sanoo.

Lupapäätöksessä ei vesiosuuskunnalle juurikaan uusia velvoitteita asetettu. Vedenalaiset putket on rakennettava ja painotettava siten, että ne pysyvät paikallaan. Putkien painotuksessa on käytettävä menetelmää, jossa rakenne saadaan niin sileäksi, etteivät havaspyydykset voi tarttua niihin.

– Pohdimme vielä urakoitsijan kanssa painojen lisäämistä ainakin Virmutjoen suualueella, Launiainen miettii.

Viemärin kunto tulee tarkistaa silmämääraisesti Virmutjoen suualueella viiden vuoden välein ja muualla vesialueella kymmenen vuoden välein.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen