Yhteisöllinen ja omatekoinen yö

Lappeenrannan kesän päätapahtuma Linnoituksen yö rakennetaan yli 500 talkoolaisen voimin. Kaupungin järjestämä tapahtuma on nyt ylpeästi omatekoinen.

Hanna Romppainen

LAPPEENRANTA. Yhteisöllisyys ja talkootyö ovat keskiössä tämän vuoden Linnoituksen yössä. Lappeenrannassa ensi viikon viikonloppuna pidettävää kaupungin syntymäpäiväjuhlaa on tekemässä 500-600 talkoolaista. Tapahtuman päätuottajan Helena Hokkasen mukaan tapahtuma tehdään 98-prosenttisesti talkoilla.

Intensiivinen työ alkaa ensi viikolla. Tiistaina ryhdytään pystyttämään päätelttaa. Kolmen päivän pystytysurakassa on mukana 50 talkoolaista.

Helle otetaan huomioon pääteltassa. Sinne tulee vesipiste, ja lähes puolet teltan seinistä pidetään auki. Telttaan mahtuu yhteensä 3 500 henkeä.

Myös suuri osa ohjelmasta tehdään talkoilla. Osa esiintyjistä on mukana ilman korvausta. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa järjestettävällä taidekäsityöläisten torilla on mukana yli kymmenen käsityöläistä.

Linnoituksen yö koostuu lukuisista erillistapahtumista. Kaupunki tapahtuman järjestäjänä luo rungon, erilliset tuottajat sisällön. Kolmen päivän aikana on 27 tuntia ohjelmaa viidellä eri näyttämöllä. Yhteensä tapahtumassa on mukana satoja esiintyjiä.

Kaupungin kulttuuritoimi järjestää tapahtumaa nyt kuuden vuoden tauon jälkeen. Suurimpana yllätyksenä ensimmäistä kertaa tapahtumaa järjestävälle Helena Hokkaselle on tullut teknisen tuottamisen hinta. Tapahtuman budjetista kaksi kolmasosaa menee rakenteisiin.

Tapahtuman järjestelyissä monena vuonna mukana olleen Antonio Altrarriban mukaan talkoolaisia on helpompi saada sitoutumaan tapahtumaan, kun yrittäjän sijasta järjestäjänä on kaupunki.

– Tunnelma on, että me teemme tätä yhdessä. Yhdistykset, seurat, kaupungin laitokset – kaikki ovat sitoutuneita tapahtuman tekemiseen. Kaupunki on tilivelvollinen kaupunkilaisille, yrittäjä vain itselleen.

1990-luvun lopulla Linnoituksen yö näytti Altarriban mukaan varsin toisenlaiselta. Kulttuuritapahtumasta oltiin tultu kauas, ja keskiössä olivat olut- ja viiniteltat. Hokkasen mukaan nyt olennainen linjaus on, että tehdään nimenomaan kulttuuri- ja taidetapahtumaa.

Yrittäjävetoisina vuosina panostettiin suuren luokan bändeihin, jotka vetivät paikalle paljon yleisöä. Nyt tapahtumasta tahdotaan palata juurille ja panostaa paikallisuuteen. Viihdekonsertissa, Open your mind -nuorisokonsertissa ja Twang festissä on on kuitenkin esiintymässä myös valtakunnallisia tähtiä.

– Tapahtuma on ylpeästi omatekoinen. Tarkoituksena on, että tämä on kaupungin oma juhla kaupunkilaisille. Haluamme, että paikalliset ammattitaiteilijat ja -esiintyjät pääsevät täällä esille, päätuottaja Hokkanen sanoo.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen