Energiamaasta halutaan Lappeenrannan vetonaula

Energiamaa-idea on herättänyt innostusta. Sijoituspaikka on vielä auki.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrantaan suunnitellun Energiamaan sisältö alkaa hahmottua. Konsulttiyhtiö SC Intelligent Holdingin tekemä sisältösuunnitelma valmistui kesällä, ja syksyn aikana valmistuu työn alla oleva tarkempi liiketoimintasuunnitelma.

Projektipäällikkö Pasi Toropainen hanketta kaupungilla hallinnoivasta Yrityspalvelut-yhtiöstä arvioi, että Energiamaa-idea on loistava. Energiamaasta voisi tulla Lappeenrannasta puuttuva matkailullinen vetonaula.

— Jos joku yhdeksäs luokka Tampereelta soittaa ja kysyy, mitä Lappeenrannassa voisi tehdä luokkaretkellä, meillä ei ole tarjota mitään. Esimerkiksi Kouvolassa on Tykkimäki, sanoo Toropainen.

Konsulttiyhtiön tekemää sisältösuunnitelmaa on tähän mennessä esitelty maakunnallisessa Koko- eli koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmässä. Vastaanotto oli Toropaisen mukaan varsin myönteinen.

Pian suunnitelmaa esitellään myös maakunnallisessa tulevaisuusfoorumissa muun muassa matkailu- ja sisällöntuotantoalan yrityksille.

Energiamaa perustuu Lappeenrannan teknillisen yliopiston alkuperäiseen ideaan ja yliopiston energiaosaamiseen. Toropaisen mukaan hankkeen suunnittelussa mukana olevan yliopiston energia-asiantuntemus tekee hankkeesta ainutkertaisen.

Tarkoituksena on rakentaa huvipuistomainen tiede- ja viihdekeskus, joka tarjoaa sekä matkailijoille, yrityksille että oppilaitoksille koulutusta, kursseja, näyttelyitä ja messuja.

Keskus rakennetaan arkkitehtonisesti helposti muunneltavaksi. Pääkohderyhmiksi on kaavailtu lapsiperheitä, matkailijoita, oppilaitoksia ja yrityksiä Suomesta ja Luoteis-Venäjältä.

Energiamaan sijoituspaikka on vielä auki. Toropaisen mukaan perusteellisesti selvitetään vähintään viiden mahdollisen sijoituspaikan plussat ja miinukset, minkä jälkeen vasta otetaan asiaan kantaa.

— Uskon, että nykyisistä matkailijavirroista kaukana olevat sijoituspaikat ovat haasteellisia, hän arvioi.

Sijoituspaikka riippuu paljon siitä, kuka saadaan Energiamaan operaattoriksi. Tavoitteena on, että Energiamaasta ei tule Heurekan kaltaista kohdetta, joka on täysin riippuvainen julkisesta rahoituksesta. Operaattoriksi haluttaisiinkin yksityinen yritys.

— Asiassa edetään jalat maassa. Tavoitteena on toiminta, joka itse pitää itsensä päällä, sanoo Toropainen.

Toistaiseksi on vielä mahdotonta arvioida, kuinka monta ihmistä Energiamaa työllistäisi.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara