Entisten nuorten riemukas tapaaminen

Entiset lappeenrantalaiset nuoret ovat löytäneet toisensa uudestaan Facebookin faniryhmästä. Entisissä cityseisojissa on jo yli 1 500 jäsentä.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan keskustan kävelykatu Oleksi ja koko City-kortteli oli lauantaina iltapäivällä täynnä entisiä citynuoria.

Lappeenrannassa 20-40 vuotta sitten nuoruuttaan eläneillä on Facebookissa oma ryhmä: Entiset cityseisojat Lappeenranta. Paula Kuikka-Kiljusen perustamaan faniryhmään on lyhyessä ajassa liittynyt jo yli1?500 jäsentä.

Myös ryhmän ensimmäinen yhteisestä tapaamisesta tuli jymymenestys. Kello neljän aikaan iltapäivällä Cityn kulmilla pyöri satamäärin entisiä nuoria lappeenrantalaisia.

-Kaikki täällä olijat eivät varmaan kuulu edes Facebookin cityseisojiin. Porukat ovat kuulleet muuta kautta tästä tapahtumasta, Paula ilahtuu tapahtuman yleisömenestyksestä.

-?Kyllä tämä suosio yllätti meidät itsemmekin, ryhmän ensimmäisen tapaamisen Paulan kanssa organisoinut Raisa Pesonen täydentää.

PAULA vietti nuoruuttaan City-korttelin kuvioissa 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Raisan hengailu kulmilla alkoi muutamaa vuotta myöhemmin.

-Täällä pyörittiin vielä sen jälkeenkin, kun ikää oli niin paljon, että päästiin kapakkaan. Ravintolat suljettiin siihen aikaan 70-luvulla niin aikaisin, että me tulimme Adriano Barista vielä tänne, Raisa muistelee omaa villiä nuoruuttaan.

Suurin osa Facebookin jälleen yhteen kokoamista entistä lappeenrantalaisista nuorista asuu muualla.

Maailmalle on aikanaan lähdetty opiskelemaan, töihin tai sinne on vienyt rakkaus.

-Vannoin kyllä aikoinani, etten ikinä enää palaa takaisin Lappeenrantaan, mokomaan käpykylään, jossa ei ikinä tapahdu mitään, Paula naurahtaa.

ENTISTEN cityseisojien hurja määrä kertoo, etteivät Paulan ja Raisan kaltaiset entiset nuoret kaipaa vain kultaista nuoruuttaan, vaan myös Lappeenranta ja kaupunkiin liittyvät kaikki upeat muistot ovat käyneet yhä tärkeämmiksi.

-Silloin 70-luvulla me kaikki tunsimme toisemme vähintään naamalta, Raisa muistelee.

-Kaupunki oli paljon pienempi kuin nyt, Paula jatkaa. Hänen mukaansa 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa nuoret myös puhalsivat yhteen hiileen. Ei ollut esimerkiksi 50-luvulla noudatettua jakoa rasviksiin ja teineihin.

-Silloin täällä ei koskaan tapeltu, Raisa muistaa.

YHDISTÄVÄ tekijänä oli kitaristi Jarmo Nikun mukaan musiikki. Populaarimusiikin tuoreimmat virtaukset ja parhaat hitit kuultiin aina tuoreeltaan Cityn pysäköintialueelle pysäköityjen autojen kasettisoittimista.

-Lappeenranta oli ihan mahtava kaupunki, vaikka täältä piti silloin aikanaan myös lähteä, Jarmo sanoo.

-Täällä perustettiin Suomen ensimmäinen elävän musiikin yhdistys Wilmasound.

-Täällä porukat pitivät myös huolta toisistaan. Jos joku sattui olemaan huonossa kunnossa, porukka kyllä vahti, ettei kukaan jäänyt sammuneena lumihankeen, Jarmo muistelee.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Raisa Pesosen ja Paula Kuikka-Kiljusen organisoima ensimmäinen entisten cityseisojien tapaaminen onnistui lauantaina yli kaikkien odotusten.

Kitaristi Jarmo Nikku

Leni Kuukka tunnettiin 70-luvulla kulmilla Leni Rajantienä.

Entinen cityseisoja Irene Jarva.

Cityseisojat

Paula Kuikka-Kiljusen mukaan Valtakadusta tuli nuorten kokoontumispaikka jo 50-luvulla. Tuolloin maamerkkinä toimi Kurkibaari.

City-kortteli oli nuorten suosima kokoontumispaikka varsinkin 60-, 70-luvuilla. City oli tuolloin nykyisen kävelykatu Oleksin ja Tapanaisen talon välinen pätkä Valtakadun City-korttelin puoleista reunaa jalkakäytävineen ja pysäköintialueineen.

Pusupuisto otti City-korttelin aseman nuorten suosimana kokoontumispaikkana 90-luvun alussa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela