John Wikströmin sopimus puretaan pikavauhtia

Uuden toimitusjohtajan pestannut Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden johto ei tiennyt Wikströmin rikostaustasta.

Sanna Jokila

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Yritystilan vastavalitun toimitusjohtajan John Wikströmin työsopimus puretaan tänään lauantaina. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden johto ja Wikström ovat sopineet tapaavansa puoliltapäivin.

Kaupunkiyhtiöiden johto sai tietää Wikströmin rikostaustasta perjantaina Etelä-Saimaalta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Wikströmin tammikuussa 2009 vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä ja kolmesta törkeästä kavalluksesta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä Wikström on valittanut siitä hovioikeuteen. Asian käsittely hovissa alkaa syyskuun lopussa.

Oikeuskäsittely koskee Wikströmin toimia isännöitsijänä kolmessa asunto-osakeyhtiössä Helsingissä vuosina 1999-2005. Wikström kavalsi taloyhtiöiltä käräjäoikeuden mukaan yhteensä reilut 76 000 euroa.

Lisäksi Wikström on saanut vuonna 2005 tuomion iäkkään sukulaisnaisensa ja tämän kuolinpesän rahojen kavaltamisesta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Wikströmin törkeästä kavalluksesta vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Wikströmin valinnasta päättivät Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin ja hallituksen puheenjohtaja Teuvo Kinnunen sekä Yritystilan hallituksen puheenjohtaja Markku Paavoseppä.

Paavoseppä kertoo, ettei kenellekään valitsijoista tullut mieleenkään kysellä hakijoiden rikostaustaa.

– Aikamoinen pommi tämä tieto oli.

Hakijoiden taustoja selvitti Henkilöstöpalvelu Vip, jonka yhteenvetojen perusteella Paavoseppä, Hultin ja Kinnunen haastattelivat kuutta mielestään sopivinta ehdokasta.

Haastattelujen jälkeen ehdokkaat kävivät vielä henkilöstöpalveluyrityksen järjestämissä soveltuvuustesteissä.

– Olen hirveän pahoillani, että tässä kävi näin. Ei meille tietenkään tällaisia henkilöitä töihin oteta, Kinnunen sanoo.

Paavoseppä ja Kinnunen sanoivat perjantaina päivällä ryhtyvänsä selvittämään tilannetta välittömästi.

Myöhemmin tavoitettu Tom Hultin kertoo, että valitsijat ovat päättäneet Wikströmin sopimuksen purkamisesta.

Hultinin mukaan Wikströmin olisi pitänyt kertoa rikostaustastaan. Hän kuitenkin myöntää, että konsernijohto teki valintaprosessissa virheen.

– Meidän virheemme on ilman muuta se, ettei ole ymmärretty tutkia rikosrekisteriä. Se on pakko myöntää.

Vaikka Wikströmin toinen tuomio ei ole vielä lopullinen, Hultinin mukaan käräjäoikeuden päätös on jo tarpeeksi raskas johtamaan sopimuksen purkamiseen.

– Kun tuomio liittyy vielä talousrikoksiin, meillä ei ole mitään mahdollisuutta edes keskustella yhteistyön jatkamisesta.

Wikström ei halunnut perjantaina kommentoida tuomioitaan. Hän ei nähnyt rikostaustaansa ongelmana Yritystilan toimitusjohtajan tehtävän kannalta.

– Ihan vilpittömästi olen pyrkinyt työtä hakemaan ja saamaan työt hoidetuksi.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mielestä on selvää, että kaupungin rekrytointiprosessia täytyy tapauksen jälkeen tarkentaa.

– Ei rikollistaustainen henkilö voi olla päivääkään yhdenkään yrityksemme toimitusjohtaja.

kuvateksti

Lappeenrannan Yritystilan hallituksen puheenjohtaja Markku Paavoseppä (vas.) ja nykyinen toimitusjohtaja Markku Muhonen sekä Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin julkistivat John Wikströmin valinnan Muhosen seuraajaksi torstaina.

fakta

Toimitusjohtajan piti vaihtua lokakuussa Lappeenrannan Yritystila Oy on kaupungin omistaman Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n tytäryhtiö.

Yritystilan nykyinen toimitusjohtaja Markku Muhonen jää eläkkeelle lokakuun alussa.

John Wikströmin oli

tarkoitus aloittaa työt

Yritystilassa syyskuun

alussa ja ottaa toimitusjohtajan vastuu lokakuun alussa.

Toimitusjohtajan paikkaa haki Tom Hultinin mukaan reilut 20 henkilöä.

Wikström haki reilu vuosi sitten myös Ruokolahden teknisen johtajan paikkaa.

Kirjoittaja:
Sanna Jokila,, Johanna Sjöholm