Koitsanlahden hovilla elvytetään keto- ja niittykasveja

Valtakunnallisestikin merkittäviä perinnebiotooppeja jää hoitamatta.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalan Koitsanlahden hovin ympäristön niittyjä hoidetaan tänä kesänä. Tänään lauantain talkoissa kerätään ainakin noin hehtaarin alalta niitettyä heinää pois.

– Tarkoituksena on antaa tilaa keto- ja niittykasveille. Hovin ympäristössä on erittäin merkittäviä ja monipuolisia perinnebiotooppeja, sanoo puheenjohtaja Rainer Rajakallio Laatokan-Karjalan luonnonystävien yhdistyksestä.

Museovirasto antoi yhdistykselle luvan myös kolmen muun hovin alueen niityn hoitamiseen. Rajakallio toivoo, että Museovirasto tekisi yhdistyksen kanssa myös pitempiaikaisien sopimuksen Koitsanlahden niittyjen hoidosta.

Talkoiden tarkoitus on niittää pitkäksi venähtänyt heinikko ja kerätä niitetty kasvimassa pois. Rajakallio toteaa, että keto- ja niittykasvit vaativat menestyäkseen kuivaa ja karua maata.

– Vieläkin perinnebiotoopeilla tehdään se virhe, että niitot jätetään maahan. Se tuottaa multavampaa maata, jolloin alue heinittyy.

Toinen virhe Rajakallion mukaan on se, että alueet niitetään liian aikaisin. Paras aika on heinäkuun loppu, jolloin ketokasvit ovat kukkineet.

– Laiduntaminen olisi paras ratkaisu, mutta karjaa ei riitä. Niittäminen ihmisvoimin on ainoa vaihtoehto.

Laatokan-Karjalan luonnonystävät on projektissaan käynyt parissa vuodessa arvioimassa 40 perinnebiotooppia Rautjärvellä ja Parikkalassa. Yhdistys tekee tänä syksynä alueille hoitosuunnitelmia.

Osa käydyistä kohteista luokiteltiin 2000-luvun kartoituksessa valtakunnallisesti merkittäviksi perinnebiotoopeiksi.

– Huonompaan suuntaan ollaan menossa. Osa alueista oli täysin heinittynyt tai jopa metsitetty, sanoo Rajakallio.

Rajakallio toivoo, että maanomistajat tekisivät perinnebiotooppien hoidosta kiinnostuneiden yhdistysten tai urheiluseurojen kanssa viiden tai kymmenen vuoden hoitosopimuksia.

Vuoden 2008 lakimuutoksen ansiosta myös yhdistykset voivat saada työhön hoitotukea ELY-keskuksilta.

Koitsanlahdessa hovin perinnebiotooppitalkoot lauantaina 7.8. klo 10-17. Vapaa pääsy. Koitsanlahden kyläyhdistys tarjoaa ruuan.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Viime päivien myrskyt kaatoivat puun Koitsanlahden hovin päälle. Myös alarinteillä sijaitseva piiskuupetäjä oli viime näkemän lyhentynyt, mutta petäjä on katkennut ehkä jo ennen Asta- ja Veera-myrskyjä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen