Nuorten kannabiksen käyttö lisääntynyt Etelä-Karjalassa

Sijaiskodeissa ja nuorten laitoksissa kannabiksesta on tullut todellinen riesa. Nuoret suhtautuvat kannabikseen entistä sallivammin.

Kaisa Juntunen

ETELÄKARJALAISET nuoret käyttävät entistä enemmän kannabista. Myös marihuanan kotikasvatus on lisääntynyt.

— Oppilaitoksista ja muista nuorten laitoksista ollaan meihin usein yhteydessä kannabikseen liittyvissä asioissa. Nuoria epäillään kannabiksenkäytöstä tai sen välityksestä, kertoo huumetutkinnan johtaja, rikoskomisario Antti Vilkko Etelä-Karjalan poliisista.

— Sijaiskodeissa ja laitoksissa aineista on tullut todellinen riesa, Vilkko jatkaa.

Nuorimmat kiinni jääneet käyttäjät ovat olleet yläkouluikäisiä. Heistä jotkut ovat paljastuneet poliisin tehovalvonnassa koulujen päättäjäispäivän ja Linnoituksen yön kaltaisissa tapahtumissa.

— Usein saamme huumeidenkäytöstä tiedon muun tutkinnan yhteydessä.

Nuoren kannabiksenkäyttö on saattanut paljastua, kun on tutkittu törttöilyä mopolla, pahoinpitelyä, omaisuusrikosta tai häiriökäyttäytymistä.

— Suurin osa kannabiksenkäytöstä on tarkoin salassa tehtyä. Meidän tietoomme tulee vain jäävuoren huippu, Vilkko huomauttaa.

POLIISIN TILASTOISSA huumerikokset ovat pysyneet kuitenkin suurin piirtein entisellä tasolla. Vilkon mukaan se kertoo enemmän resurssien puutteesta kuin todellisuudesta.

Kun nuori kärähtää huumausaineista, hänet pyritään saamaan ennemmin hoitoon kuin rangaistavaksi.

— Syyttäjä voi tehdä syyttämättäjättämispäätöksen, jos nuori hakeutuu hoitoon, Vilkko kertoo.

Nuorten huumeidenkäyttö on luettavissa muista tilastoista. Se näkyy muun muassa lisääntyneinä mielenterveysongelmina ja huostaanottoina.

Vilkko on huolissaan kannabiksen yleistymisestä.

— Toisin kuin Kannabisyhdistys väittää, olemme nähneet työssämme, että kannabis altistaa vahvempien huumausaineiden käytölle.

KANNABISKOKEILUJEN yleistyminen on kouluterveydenhoitajien tiedossa.

— Kokeilijoita näkyy opiskelijoiden keskuudessa jonkin verran enemmän muutaman vuoden hiljaisemman jakson jälkeen, kertoo opiskeluterveydenhuollon ylilääkäri Tarja Nylund Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (sote).

Sote-piirin päihdeklinikan sairaanhoitaja Tea Viinaselle nuoret kannabista käyttävät potilaat ovat arkipäivää. Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat ottavat näissä asioissa tämän tästä yhteyttä päihdeklinikkaan.

— Nuorten asenne kannabikseen on muuttunut selvästi sallivammaksi. Se on huono suuntaus, Viinanen sanoo.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Markku Ulander

Ammattiin opiskelevista peräti 22 prosenttia on kokeillut kannabista.

Nuoret & kannabis

Nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntyneet erityisesti lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien osalta.

22 prosenttia ammattiin opiskelevista ja 16 prosenttia lukiolaisista on kokeillut kannabista ainakin kerran.

Peruskoulun yläluokkalaisista lähes puolet ja lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista yli puolet tiesi tuttavapiiristään jonkun, joka on kokeillut huumeita.

Peruskoulun yläluokkalaisista 17 prosentille, lukiolaisista 23 prosentille ja ammattiin opiskelevista 29 prosentille on tarjottu huumaavia aineita Suomessa kuluneen vuoden aikana.

Poikien kannabiskokeilut ovat tyttöjen kokeiluja hieman yleisempiä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen