Categories
Artikkelit

Poliitikot tyrmäävät junioreiden salimaksut

Kaupunginhallituksessa harjoitusvuorojen maksuista ei ole edes keskusteltu. Valtuuston tekemästä linjapäätöksestä pidetään kiinni. Tarve tehostaa liikuntatilojen käyttöä saa osakseen ymmärrystä.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Lappeenranta ei peri maksuja juniori-ikäisten harjoitusvuoroista kaupungin ylläpitämillä liikuntapaikoilla. Liikuntatoimi on esittänyt maksujen perimistä. Ainakin toistaiseksi kaupungin johtavat kunnallispoliitikot tyrmäävät ajatuksen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mukaan lasten ja nuorten liikuntapaikkamaksuista ei ole luottamusmiestasolla edes keskusteltu.

-Ehdotus on lähtenyt liikuntatoimen viranhaltijoilta. Nuoriso- ja liikuntajohtaja Ilkka Oksman on sitä pohtinut julkisuudessa, Torniainen sanoo.

-Tähän asti me olemme kyllä aina olleet sillä linjalla, että lapsille ja nuorille pitää tarjota mahdollisuus harrastaa liikuntaa kaupungin liikuntatiloissa maksutta. Meidän luottamusmiesten keskuudessa ei ole edes keskustelut siitä, että tätä linjaa muutettaisiin, hän painottaa.

LIIKUNTATOIMEN budjetti on Torniaisen mukaan tiukka. Hän ymmärtää myös liikuntatoimen halua saada olemassa olevat tilat nykyistä tehokkaampaan käyttöön.

-Joitakin salivuoroja jää vähäiselle käytölle. Urheiluseurat ehkä sitoutuisivat tilojen käyttöön paremmin, jos niistä perittäisiin maksu. Tämä on varmaan Oksmanin lähtökohta tässä asiassa, Torniainen arvelee.

-Itse olen sitä mieltä, että lasten ja nuorten liikuntatiloista ei peritä käyttömaksuja.

Torniaisen mielestä maksujen periminen seuroilta juniorien harjoitusvoroista edellyttää, että näitä kuluja voidaan kompensoida jollakin tavalla seuroille, koska maksut hankaloittavat seurojen toimintaa.

SAMAA MIELTÄ on kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.).

-Valtuusto on linjannut, ettei salimaksuja kerätä. Asiasta alkanut keskustelu on virkamiesten oma tempaus, hän sanoo.

Hakula on kuitenkin valmis keskustelemaan maksuista, jos niillä pyritään tehostamaan liikuntatilojen käyttöä.

-Jos ongelma on siinä, ettei varattuja vuoroja käytetä, niistä voitaisiin periä maksu, joka kompensoitaisiin seuroille käytön mukaan. Jos tiloja on käytetty sovitun mukaisesti, kaupunki antaisi perimänsä maksun takaisin avustuksina.

-Tästä syntyisi tietenkin hieman lisää byrokratiaa, mutta järjestelmä poistaisi väitetyn tehottomuuden tilojen käytöstä.

KAUPUNGINHALLITUKSEN ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) pitää tärkeänä, että asiasta keskustellaan ennen kuin mitään kantoja lyödään lukkoon.

-Me emme ole käsitelleet koko asiaa vielä edes omassa ryhmässä. Itse ajattelen, että olisi hyvä, että lapset ja nuoret saadaan liikunnan ja urheilun pariin. Se onnistuu parhaiten, kun näitä maksuja ei peritä.

-Toisaalta myös rahat pitää jostain kerätä. Tästä asiasta pitää keskustella ja neuvotella.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Ylläkuvassa Veikka Alastalo torjuu maalivahtina PEPOn poikien treeneissä. Kisapuiston liigahallissa jäällä punaisessa paidassa SaiPan A-junnujen Kalle Maalahti. Vasemman alakulman kuvassa PEPOn junnujen Eemeli Tiikasalo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela