Rosvopaisti voittaa vanikan

Lähes tuhat sotaveteraania maisteli lammasta Joutsenossa rosvopaisti-tapahtumassa. Kerttu ja Arvo Siitosesta tutut tuntuivat kuin sukulaisilta.

Otto Ponto

Simpeleläisten Kerttu ja Arvo Siitosen ensitapaamisen aikoihin murkina oli muuta kuin perjantaina Joutseno-hallissa. Siellä tarjoiltiin rosvopaistia liki tuhannelle sotaveteraanille ja heidän puolisoilleen.

-Rintamalla ei paisteja ehditty ajatella. Siellä oli kenttäkeittiön soppaa ja vanikkaa. Joskus oli juusto- ja voinappeja, sanoo jalkaväkirykmentti 49:ssä taistellut Arvo Siitonen.

Hän muistaa, että maitoakin oli silloin tällöin. Etulinjaan mennessä maito oli tosin kovasti laimentunut.

Siitosen pariskunta tapasi toisensa sota-aikana. Seurustelu sujui ensin kirjeitse ja vihille mentiin sodan jälkeen 1947. Leipänsä he hankkivat pieneltä tilaltaan ja Arvo Siitosen tehdastyöstä.

Siitoset ovat käyneet rosvopaistitapahtumassa kerran aiemminkin. Mureaa lammasta maisteltiin aikanaan Punkaharjulla kuntoutusreissun yhteydessä. Rosvopaistia he eivät ole itse tehneet.

-Kyllä se meilläpäin on karjalanpaistia, mitä tehdään, naurahtaa Kerttu Siitonen.

Hänen mukaan rosvopaistitapahtumassa on niin hyviä tuttuja, että tuntuu melkein kuin sukulaisille juttelisi.

Yleensä kai kuuluisi muistella sotajuttuja, mutta Arvo Siitosella on mielessä toisenlainen tarina. Kukin Siitosten kolmesta pojasta kävi varusmiespalveluksensa Utissa ja sai laskuvarjojääkärin koulutuksen.

Isä-Siitonen pääsi osalliseksi laskuvarjopuuhiin, kun pojat järjestivät 75-vuotissyntymäpäivälahjaksi tandemhypyn.

-Kokemus oli oikein miellyttävä, vaikka juuri ennen hyppyä jännittikin, Arvo Siitonen kertoo.

Päästetään Siitoset pöydässä höyryävän lammasaterian ääreen. Sen toi pöytään tapahtumaa järjestävän Finnairin lentohenkilökunta.

Vain hetkeä aiemmin Hannu Myllärinen ja Juha Jaakkola hääräilivät rosvopaistikummun ääressä läheisellä hiekkakentällä.

Rosvopaistikuoppaan meni Jaakkolan arvion mukaan kymmenisen mottia pitkiä koivuhalkoja. Niitä poltettiin aamuviidestä lähtien. Puoli yhdeksältä hiilten päälle laitettiin 240 kiloa folioon käärittyä lammasta.

Hiekasta ja tiilistä kentälle kasattu paistokumpu avattiin huolellisesti kuusi tuntia myöhemmin.

Veteraani Eino Savolainen maisteli ensimmäisiä höyryäviä paloja.

-Niin on mureaa, ettei melkeinpä tarvitse puraista, Savolainen arvioi.

Rosvopaistitapahtumia on järjestetty jo 18 vuotta. Tapahtuman puuhamiehenä on aina ollut Kalevi Rönnqvist. Finnairin lisäksi tapahtuman järjestelyissä ovat tiivisti mukana puolustusvoimat, reserviläisjärjestöjä ja sotilaskotisisaret.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Kerttu ja Arvo Siitonen maistelivat lammasta Joutsenossa. Kerttu Siitosen mukaan karjalanpaisti on tärkein liharuoka Simpeleellä.

Kirjoittaja:
Otto Ponto