Saimaan matkaverkko osti risteilyalus Kristina Brahen

Lappeenrantalaisyhtiö suunnittelee uusia kotimaan risteilyreittejä. Toimijat ovat kesän risteilykauteen tyytyväisiä.

Jarmo Rantalainen

Aino Vitikainen

Lappeenrantalainen Saimaan matkaverkko on ostanut kotimaan risteilijän m/s Kristina Brahen. Saimaan matkaverkko ja Kristina Cruises -varustamo allekirjoittivat kauppakirjan perjantaina.

Kotkalainen Kristina Cruises ilmoitti kesäkuun alussa lopettavansa kotimaan risteilyt Kristina Brahella. Saimaan matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine kertookin, ettei yhtiö etsinyt laivaa, vaan osto tuli ajankohtaiseksi tilaisuuden avautuessa.

-Tämä on meille aivan uutta liiketoimintaa. Mietimme uusia reittimahdollisuuksia ja esimerkiksi ohjelmaristeilyjä, Laine kuvailee.

Osapuolet eivät kerro laivan myyntihintaa. Laine toteaa kuitenkin, ettei laivan ostaminen koskaan ole aivan pieni satsaus.

-Olemme arvioineet, että Kristina Brahen liikennöinti kasvattaa liikevaihtoamme aluksi noin 30 prosenttia. Kotimaan reitit tulevat olemaan hyvä lisä Venäjän matkojen lisäksi, Laine hehkuttaa.

Laivan nimi vaihtuu uuden omistajan myötä m/s Braheksi. Se tuodaan uuteen kotisatamaansa Lappeenrantaan lokakuun puolivälissä. Ensi kesän risteilyaikataulut ja -kohteet julkistetaan vielä tämän syksyn aikana.

-Selvitämme myös mahdollisuutta toteuttaa pikkujouluristeilyjä Saimaalla jo tänä risteilykautena, kertoo Kirsti Laine.

Kaupan kumpikin osapuoli on onnellinen siitä, että Kristina Brahe jatkaa liikennöintiään Saimaalla ja kotimaassa. Se oli tärkeintä kaupassa, Laine painottaa.

Matkailukesän 2010 saldo alkaa olla Etelä-Karjalassa loppusilausta vaille valmis. Viipurin risteilyjen matkustajamäärä kasvoi yli 10 prosenttia viime vuodesta. Lopulliset tilastot laaditaan vasta parin viikon kuluttua, sillä Keski-Euroopan lomakausi on vielä osin kesken.

– Heinäkuussa ja myös elokuun puolelle myytiin muutama viikko ei-oota, sanoo Laine.

– Kun helteet jatkuivat elokuun puolelle, ihmiset vähän laiskistuivat, eikä kasvu ollut aivan odotettua, hän lisää. Syksylle on varattu matkoja kohtuullisesti.

Ulkomaalaisten turistien, pääasiassa venäläisten, osuus Viipurin risteilyillä on ollut 10-15 prosenttia ja pysynyt suurin piirtein samana.

Saimaan risteilyt ovat vetäneet hyvin, mutta huippuvuotta 2007 ei silti kyetty ylittämään.

Karelia Linesin toimitusjohtajan Saku Hyttisen mukaan tämän kesän 20?000 matkustajaa jäävät ennätyksestä tuhannella mutta ylittävät viime vuoden luvun tuhannella. Normaaleja reittivuoroja jatkettiin kahdella viikolla perjantaihin 27. elokuuta asti lähinnä Keski-Euroopasta odoteltujen lentomatkustajien vuoksi. Hyttisen mu-kaan se kannatti. Ajamatta on enää muutamia tilausristeilyjä.

Saimaan matkaverkko

M/s Kristina Brahe jatkaa Saimaan ja kotimaan risteilyjä uuden omistajan ja nimen alla. Siitä tulee m/s Brahe.

M/s Kristina Brahe

Rakennettu vuonna 1943 Yhdysvalloissa, Chicagossa, saattaja-alukseksi.

Sodan aikana ylitti Atlantin tiettävästi kertaalleen Yhdysvaltain lipun alla.

Purjehti Englannin lipun alla nimellä Kilchrenan.

Vuonna 1948 myytiin Norjaan, jossa se muutettiin matkustaja-autolautaksi.

Toimi postilaivana Bergenin ja Stavangerin välillä vuoteen 1973 saakka.

Ostettiin Suomeen vuonna 1971. Alus sai nimekseen m/s Kristina Brahe silloisen kotipaikkansa Ristiinan mukaan.

Neitsytmatkansa m/s Kristina Brahe teki 15.5.1975.

Lähde: Kristina Cruises

Kirjoittaja:
Aino Vitikainen