Energiamaa avautuu hitaasti taviksille

Hanketta viedään innolla eteenpäin Lappeenrannassa. Rivikaupunkilaiset ihmettelevät, kuka vie ja mikä se Energiamaa niinku on. Siitä saattaa tihkua tarkempaa tietoa, kun konsultin esitys Energiamaan liiketoiminta-suunnitelmaksi valmistuu lokakuussa.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Suhteellisuusteoriaa jokamiehelle? Testaa Pelle Pelottoman pikkuapulaisen päässä erilaisia energiansäästölamppuja? Tee bioenergiaa sinilevästä? Näin uraani halkeaa? Uusimmat älykoneet kotitalouden energiansäästöön? Tutustu ties mihin energiatekniikan ja -tutkimuksen saavutuksiin?

Maallikko voi vain haparoiden arvailla, mitä Lappeenrantaan suunnitteilla oleva Energiamaa yleisölle tarjoaa.

Tähänastisten tietojen mukaan Energiamaa on yhtäältä oppimiskeskus, joka esittelee Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) energiatutkimusta ja yritysten energiateknologisia huippuinnovaatioita. Toisaalta se on huvipuistomainen tiede- ja viihdekeskus, joka kansantajuistaa tiedettä ja tekniikkaa ja – toivon mukaan – edistää edistää Lappeenrannan ympärivuotista matkailua.

Mallina ovat esimerkiksi Vantaan Heureka ja Kotkan Maretarium, konsepti on kuitenkin paikallinen. Konseptoinnin teki konsultti, joka on SC Intelligent Holding Oy.

Yhtiön raportti tarjoaa hieman lisävalaistusta Energiamaan sisällöstä. Keskukseen tulisi muun muassa näytöksiä, pelejä, laitteita, elokuvateatteri, työpajoja, kesäleirejä, koulutusohjelmia, tieteellisiä tapahtumia ja web-portaali.

Energiamaa-hankkeen projektipäällikkö on Pasi Toropainen Lappeenrannan seudun yrityspalveluista. Hän ei suostu esittämään käytännön esimerkkejä Energiamaan tarjonnasta, vaikka sitä on ideoitu monessa palaverissa.

– Hanke on aikataulutettu niin, että sen liiketoimintasuunnitelma tulee konsultilta kommentoitavaksi lokakuun lopulla. Siinä vaiheessa selviää, mitä on Energiamaan sisällä, minkä kokoinen se on ja minne se mahdollisesti sijoitetaan.

– Silloin myös katsotaan, mitä siitä kerrotaan julkisuuteen.

Konsultin pitää selvittää myös hankkeen kustannukset. Tähänastisen arvion mukaan Energiamaan rakentaminen maksaa noin kuusi miljoonaa euroa.

– Se on erittäin karkea arvio, sanoo Toropainen.

Hänen mukaansa kulut riippuvat esimerkiksi siitä, miten kalliita laitteita keskukseen hankitaan.

Energiamaan sisällöntuottaja olisi suunnitelmien mukaan LTY, muista toteuttajista ei ole tietoa. Sponsoreitakin pitää hankkeelle haalia, jotta keskus saadaan paitsi rakennetuksi myös pyörimään.

Parasta aikaa Energiamaalle etsitään myös sijoituspaikkaa, jonka pitäisi olla matkailubisnekselle otollinen.

– Ylipäätänsä selvitetään, onko tämä semmoinen homma, joka kannattaa ja pitää päällään, Pasi Toropainen sanoo.

Hänen mukaansa tähän asti ”kaikki yliopistomaailmasta yritysmaailmaan” ovat pitäneet Energiamaata hyvänä ajatuksena. Poliittinen vääntö hankkeesta lienee vasta tulossa.

KUVATEKSTI

Lehtikuva, Mika Strandén

Energiamaassa halutaan edistää energiataloudellisesti kestävää kehitystä, esitellä energiatutkimusta ja -teknologiaa ja tarjota energistä viihdettä muun muassa koululaisille.

Energiamaa-hankkeen johtoryhmä

Toimitusjohtaja Markku Lankinen, LSYP

Kehitysjohtaja Markku Heinonen, Lappeenrannan kaupunki Projektipäällikkö Pasi Toropainen, LSYP Myyntipäällikkö Kimmo Kuikka, LSYP Tuotepäällikkö Kari Niemelä, LSYP Toimitusjohtaja Lauri Valjakka, SC Intelligent Holding Oy

Ideasta aihioksi ja hankkeeksi

Idean energian ympärille rakentuvasta teemapuistosta esitti jokunen vuosi sitten LTY:n sähkötekniikan professori Juha Pyrhönen.

LTY ja Lappeenrannan kaupunki

jalostivat ideasta Energiamaan aihion.

Aihiosta jatkojalostui Energiamaa-hanke, jota hallinnoi Lappeenrannan seudun yrityspalvelut (LSYP).

LSYP järjesti hankesuunnitelmasta tarjouskilpailun, jonka voitti maaliskuussa lappeenrantalainen konsulttiyhtiö SC Intelligent Holding.

Konsultti teki Energiamaan konseptoinnin, jossa on hahmoteltu muun muassa keskuksen toiminta-ajatus, sisältö, kohderyhmät, sidosryhmät ja sijaintikriteerit.

LSYP:ssä hankkeen projektipäällikkönä aloitti kesäkuussa Pasi Toropainen.

Energiamaan sijoituspaikaksi on ollut ehdolla muun muassa Rauhan alue, Huhtiniemi ja Lappeenrannan keskusta ja Linnoitus, jonne Museovirasto antoi viime viikolla pakit. Sijoituspaikkaa etsitään edelleen.

Konsultti laatii Energiamaan liiketoimintasuunnitelmaa ja tekee siitä esityksen lokakuun lopulla.

Hankkeen rahoitus tähän asti: 75 000 euroa julkista rahaa, josta 37 500 Etelä-Karjalan maakunnallista kehittämisrahaa ja saman verran Koko-rahaa eli koheesio- ja kilpailukykyohjelman rahoitusta.

Lähteet: SC Intelligent Holding Oy:n tekemä Energiamaan konseptointiprojekti -julkaisu, Pasi Toropainen, Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Leena Sallinen