Kartonki taivuttaa Rautjärveä

Rautjärvellä on syntynyt tänä vuonna vain 12 lasta. Väki vähenee, kun työtä ei riitä kaikille. Imatran Kaukopäässä käy töissä satakunta rautjärveläistä.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Harmaat syyspilvet roikkuvat tiistaitaivaalta.

Parikkalan puolelta alkava Simpeleentie tuo pohjoisesta tulevan Rautjärven keskustaan eli Simpeleelle.

Vain kilometrin päässä kuntien rajasta Simpeleentien leikkaa katu, joka yhdistää Simpeleen kirkon ja hautausmaan. Alueen metsiä on jo siivottu, mutta täällä Veera-myrsky riepoi erityisen rajusti taajamametsää.

RAUTJÄRVEN seurakunta saa kaatuneiden puidensa myynnistä tuhansia euroja kirstuun, mutta se on laiha lohtu. Se on ainoa Suomen seurakunta, joka on joutunut talouskurimuksessaan lomauttamaan väkeään.

-Lomautusten, menosäästöjen ja kirkkohallituksen avustuksen ansiosta tämän vuoden tulos näyttää hyvältä, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Jouko Pokkinen.

Pokkisen mukaan tilanne jatkuu kuitenkin ongelmallisena tulevina vuosina. Verotulot vähenevät edelleen eikä kirkkohallituksen avustuskaan ole automaattinen.

KESÄN myrskyt panivat kunnan metsämaisemat ja Simpeleen katunäkymät uusiksi vuosiksi eteenpäin. Kaikkialla näkyy avointa maisemaa, tukkipinoja, sahattuja pöllejä, oksakasoja, klapeja, kaatuneita ja könöllään olevia puita.

Avointa on myös Satu ja Kimmo Revon pihapiirissä Simpeleentiellä.

Lasten kanssa päiväunilta herätetty äiti Satu Repo on tilanteen tasalla, kun toimittaja ja kuvaaja ilmestyvät ovelle. Kahvit tulevat heti, vaikka seitsenkuinen Lilja Repo kaipaa huomiota ja turvaa nähtyään oudot tulijat.

-Halkoja on hakattu ja pihaa raivattu. Syksyn muut työt jäivät tekemättä. No, omenat on juuri mehustettu.

Satu Revon mukaan sisällä tuntuu kuin olisi akvaariossa ja pihalla olo kuin tosi TV-sarjassa. Suojaisat pihakoivut kaatuivat.

REVON perheen Kimmo-isä on töissä ja vanhin lapsista Suvi Turula koulussa. Keskimmäinen lapsi, Helmi Repo, nukkuu.

Revot muuttivat Simpeleelle neljä vuotta sitten.

-Haluttiin lapsille vähän rauhallisuutta, toista kuin kaupungin vilinää. Se on toteutunut.

Satu Revon mukaan leikkipuistot ovat huonossa kunnossa ja lapsille on vähän kavereita, mutta onneksi on kerhoja. Suvikin viihtyy koulussa.

-Koulut on lähellä ja neuvolapalvelut ovat hyvät. Ja siellä tunnetaan.

Repo myöntää, että hänelle on tullut mieleen palata perheen kanssa vilkkaampaan etelään, mutta vähitellen hiljaisuuteenkin on tottunut.

TÄNÄ vuonna Rautjärvellä on syntynyt vasta 12 lasta. Viime vuosina syntyneitä on ollut noin 30, mutta nyt luvusta jäädään.

-Elokuussa kunnan väkiluku laski alle 4?000 asukkaan, sanoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Rautjärvi mummoutuu ja ukkoutuu.

LISÄÄ harmautta taivaalle puskee M-real Simpeleen tehtaan piippu. Tehtaan paperikone suljetaan ja menossa olevat yt-neuvottelut koskevat 80 työntekijää.

Irtisanomiset vähentävät aikanaan verotuloja ja ostovoimaa ja aiheuttavat muuttotappiota.

-Ollaan jääty tehtaan varaan. Uusia markkinoita ei ole tullut, vaikka vaihtoehtoja on haettu. Jos yrittäjiä tulee, ollaan valmiita tukemaan, sanoo Anttila.

Kunnan talous on ollut mallillaan. Säästökohteita on etsitty kuten muissakin kunnissa.

Kunta rakennuttaakin nyt valtavasti, mutta suuret urakat ovat valuneet muualle. Kunnassa ei ole tarpeeksi isoja rakennusfirmoja.

-Ainoa mistä kuntaan on tullut lisää kysyntää ovat venäläiset vapaa-ajan tai osa-aika-asukkaat. Venäläisiä kiinteistönomistajia on satoja, vaikka kunnan kirjoissa tai kouluissa se ei juuri näy.

Ilonaihe on myös M-realin lupaus satsata uuteen kartonkikoneeseen.

TEHTAAN aiemmat irtisanomiset ja työpaikkojen vähyys ovat näivettäneet taajaman liike-elämää. Simpeleeltä käydään erikoiskaupoissa Parikkalassa, josta löytyvät muun muassa Alko, Tokmanni ja pian taas R-kioskikin.

Aurinko pilkahtaakin Roihankadulla, jossa kesällä avattiin kauan kaivattu ja taajaman ainoa lounaspaikka.

-Moni puhui, ettei kannata avata, mutta riskiä pitää ottaa, sanoo Cafe Auringon tarjoilija ja ruuanlaittaja Svetlana Rautio sujuvalla suomella.

Simpele on hyvä paikka lounaskahvilalle, toteaa Ruokolahdella Pohja-Lankilassa asuva Rautio. Lounaspaikan omistavat Raution tytär Tatjana Bistrova ja hänen miehensä Valentin Vescu. He kaikki ovat kotoisin Moldovasta.

-Meillä käytetään ruuissa paljon mausteita. Moni asiakas sanoo, että ei halua kahvia, kun on niin hyvä maku suussa.

KUN SIMPELEELTÄ lähdetään Kuutostietä etelään, vastaan tulee Änkilänmäki ja Simpeleen Teboil. Kunta yrittää kehittää aluetta uudeksi ostosparatiisiksi ja matkailuportiksi.

Asiakkaat yritetään pysäyttää Kuutostieltä. Matkailuvalttina on Hiitolanjoki.

Kunta on toki muutakin kuin sitä halkova Kuutostie ja Simpele, jossa asuu reilusti yli puolet kuntalaisista.

Länsi-pohjoisosasta löytyvät Kaljusen, Innasennurkan ja Torsansalon kylät. Itäpuolelta Miettilä ja Laikko. Etelästä Purnujärvi, Niska-Pietilä ja Korpjärvi, jonne seuraavaksi suuntaamme.

ENNEN Korpjärveä tulee kunnan toinen päätaajama Rautjärven Asemanseutu, jossa on noin 300 asukasta. Se on entisen Rautjärven keskusta.

Täällä on vuosia kritisoitu kuntaa siitä, että se ei satsaa varoja Asemanseudulle.

-Aina kun tehdään jotain uutta, se tulee Simpeleelle. No onhan tännekin tullut peruskorjauksia ja päiväkoti viimeisen päälle, sanoo kunnanvaltuustossa istuva korpjärveläinen Esa Ilves.

Jos Simpele ja Asemanseutu ovat taiteilleet keskenään, on myös valtuustossa taiteiltu keskustalaisten ja demareiden välillä. Puntit ovat nytkin lähes tasan, mutta yhteistyö on sujunut.

-Keskustalaiset kyläukothan ne minua houkuttelivat valtuustoon. Kylällä on hyvä elää ja talkoohenki toimii, sanoo demareiden leirissä oleva Ilves.

Korpjärvelle Ilvekset muuttivat kuusi vuotta sitten Imatralta.

RAUTJÄRVEN Asemanseudulta ja eteläosista lähdetään perinteisesti kaupoille Imatralle. Imatra on lähempänä kuin metsäkankaan takana yli 20 kilometrin päässä siintävä Simpele.

-Imatrallahan ne marketit ovat. Mutta me yritetään käyttää tätä omaa kauppaa. Meiltäkin on Asemanseudulle vain kahdeksan kilometriä.

Imatralle on lähdetty myös töihin. Niin tekee Ilveskin, joka toimii Kaukopään osaston varapääluottamusmiehenä Stora Ensolla. Hän ajaa työpaikalleen lähes varttitunnissa.

-Rautjärveläisiä on Kaukopäässä töissä lähes sata.

Ja Kaukopäässäkin se päätuote on kartonki.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Rautjärven Korpjärvellä asuva Esa Ilves (vas.) käy töissä Imatralla. M-realin Simpeleen tehtaalla suljetaan paperikone. Yt-neuvottelut koskevat 80 työntekijää. Tehtaalla on yhteensä 410 työntekijää. Simpeleellä asuvan Satu Revon syksyyn on kuulunut lastenhoito ja myrskypuiden korjuu kotipihalta. Sylissä Lilja Repo. Cafe Auringon tarjoilija Svetlana Rautio pitää Simpelettä hyvänä paikkana lounaskahvilalle. Rautjärven Asemanseudun pääraitille on toivottu pitkään pyörätietä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen