Categories
Artikkelit

Konnun ja Tiurun ratkaisut jo lähellä

Vastaanottokeskus saattaa siirtyä Konnunsuolle, mutta Senaatti-kiinteistöjen mukaan vain sijoittajan vuokralaiseksi. Tiuruniemen kiinteistöjä kiirehditään matkailua palvelevaan käyttöön.

Anne Kotiharju

Leena Sallinen

Senaatti-kiinteistöt hieroo edelleen kauppoja Konnunsuon vankila-alueesta Lappeenrannassa. Myytävänä on alueen koko rakennuskanta ja noin 300 hehtaaria maata. Vakava ostajakin on tiedossa, kertoo myyntipäällikkö Jyrki Maikola Senaatti-kiinteistöistä.

– Minun puolestani ihan mielellään, Maikola kommentoi valtion maahanmuuttoviranomaisten pohdintoja siirtää vastaanottokeskus Tiuruniemestä Konnunsuon vankilan tiloihin.

Pohdintoja esitettiin, kun hiljattain tuli julki, että Lappeenrannan kaupunki selvittää Tiurun sairaalan ja sen viereisen asuinrakennuksen myyntiarvon.

– Se on kuitenkin täysin poissuljettu vaihtoehto, että vankila jäisi valtiolle. Valtio ei pakolaisia asuta vaan kunnat. Realistisin vaihtoehto on, että joku yksityinen kiinteistösijoittaja ostaa vankila-alueen ja vuokraa sieltä sitten tiloja vaikka vastaanottokeskuksen käyttöön, Maikola sanoo.

Lappeenrannan kaupunki kiirehtii Tiuruniemen kiinteistöjen saamista uuteen, mieluiten matkailua palvelevaan käyttöön.

– Vastaanottokeskuksen ihanteellisin sijoituspaikka olisi tyhjentynyt Konnunsuon vankila. Siellä on hyväkuntoisia tarkoitukseen sopivia kiinteistöjä, sanoo kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Miettinen arvelee, että vastaanottokeskukselle on Konnunsuon ohella muitakin paikkoja Etelä-Karjalassa.

– Mutta kun valtion tehtävä on järjestää pakolaiskeskukselle joku tilaratkaisu, niin uskon, että Konnunsuossa yhdistyisivät nämä kaksi asiaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo, että Tiuruniemen tulevasta käytöstä tehtäneen alustavia päätöksiä reilun kuukauden kuluttua.

– Silloin otetaan ensimmäiset stepit prosessissa, jossa kaupunki järjestelee Tiurun kiinteistönomistusta. Se tarkoittaa, että valtion olisi realistista aloittaa sillä silmällä uusien vaihtoehtojen katsominen vastaanottokeskukselle. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että vastaanottokeskuksen pitäisi lähteä sieltä kuuden kuukauden irtisanomisajan kuluessa.

– Kaupungin toive tietenkin on, että vastaanottokeskus jää Etelä-Karjalaan.

Korkiakosken mielestä on selvää, että lopullinen ratkaisu Tiurulle varmistuu tämän vuoden puolella.

Vankila-alueen rakennuksista on valmistunut Senaatti-kiinteistöjen tilaama rakennushistoriallinen selvitys. Jyrki Maikolan mukaan se ei vaikuta alueen kaupantekoon.

– Se helpottaa rakennusten tulevaa käyttöä ja käyttötarkoituksen muutoksia, kun niiden tilanne on dokumentoitu.

Maikola ei kerro, mitä käyttöaikeita vankila-alueen ostajakandidaatilla on. Maikolan aikeena on saada vankila myydyksi tämän vuoden aikana.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, jonka haltuun vankila-alue päätyi oikeusministeriön omistuksesta.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Konnunsuon vankila sopisi ainakin Lappeenrannan kaupungin mielestä vastaanottokeskuksen paikaksi. Vastaanottokeskus joutuu muuttamaan Tiuruniemen entisen sairaalan tiloista, kun kaupunki myy kiinteistön matkailukäyttöön.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Leena Sallinen