Categories
Artikkelit

Korkea-aholaiset painostivat päättäjiä

Valtuutetut kutsuttiin Korkea-ahon urheilukentälle keskustelemaan koulun tulevaisuudesta. Koulun kohtalo ratkeaa marraskuussa.

Elina Kemppainen

LAPPEENRANTA. Korkea-ahon kylän asukkaat jatkavat päättäjien painostamista koulunsa säilyttämiseksi. Kyläläiset järjestivät keskiviikkoiltana keskustelutilaisuuden Korkea-ahon urheilukentällä, jonne he kutsuivat Lappeenrannan kaupunginvaltuutetut.

Vanhempia huolestuttaa kylän näivettyminen, yhteisöllisyyden väheneminen ja lasten entistä pidemmäksi kasvavat koulumatkat, jos kyläkoulu lakkautetaan. He halusivat valtuutetuilta vastauksen, miksi juuri heidän lastensa koulu on lakkautusuhan alla, vaikka lähellä ei toista koulua ole.

– Ovatko maalaiskylien lapset yhtä tärkeitä kuin kaupunkilaislapset? Onko Korkea-ahon koulun lakkauttaminen todella ainoa vaihtoehto? paneelikeskustelua vetänyt Mari Pitkänen tiukkasi valtuutetuilta.

Hänen mielestään voisi kysyä, pitäisikö sen sijaan lakkauttaa neljän ison koulun alueelta esimerkiksi Skinnarilan alakoulu, jonka kunto on huono. Pitkänen totesi, että Skinnarilassa lapset voisivat kävellä toiseen kouluun, mutta Korkea-ahon lähellä tällaista koulua ei ole.

VIILEÄÄN syysiltaan saapui parikymmentä kaupunginvaltuutettua kuulemaan korkea-aholaisia. Edustajia oli jokaisesta valtuustoryhmästä. He vakuuttivat kaikki ajattelevansa lasten etua.

Siitä, miten se toteutuu, ei ollut yksimielisyyttä. Osa valtuutetuista ilmaisi suoraan tukensa koulun säilyttämiseksi. Kyläkoulujen puolesta pidettiin lukuisia puheenvuoroja. Osa sanoi, ettei ole asiasta varma.

– Tärkeintä on, että kaikilla lapsilla on terveelliset ja turvalliset koulutilat. Vaihtoehto on, että Korkea-ahon lapsille ne ovat Lappeen koulussa. Tänne täytyy tulla ja uskaltaa sanoa, että en ole tullut tänne lupaamaan koulun säilyttämistä, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Sanna Kujala (sd.) sanoi.

Korkea-ahon koulun kohtalosta päätetään todennäköisesti marraskuun lopussa talousarviovaltuustossa.

PANEELIKESKUSTELUSSA kävi ilmi, että päättäjillä on ristiriitaista tietoa Korkea-ahon koulun kunnosta. Koulun kuntoa on käytetty yhtenä perusteena sen lakkauttamiselle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) totesi, että virkamiesten tekemän selvityksen mukaan koulun kunnossa on ongelmia, mutta ulkopuolisen selvityksen mukaan koulu onkin paremmassa kunnossa.

Vihreiden valtuutettu Hanna Holopainen epäili, että kuntoa moittivilla selvityksillä etsitään tarkoitushakuisesti perusteluja päätöksille, jotka on tehty muista syistä.

Epätietoisuus jatkuu

KORKEA-AHOLAISET kuuntelivat kaupunginvaltuutettujen kantoja jännittyneinä keskiviikkona. Kahden lapsen äiti Päivi Hovi oli tyytyväinen siihen, että niin moni piti koulun säilyttämistä tärkeänä.

Hän toivoi, että valtuutetut pysyvät siinä kannassa.

– Toisella luokalla oleva lapseni kävelee ja pyöräilee nyt kouluun. Jos koulu lakkautetaan, se aika menee taksissa.

5-vuotiaan Kerttu-tytön vanhemmat Juha Melanen ja Johanna Halme eivät osanneet keskustelun jälkeen sanoa, mitä päätöstä odottaa.

– Saa nähdä. Valtuutetut varmaan tietävät jo, vaikka eivät tässä sitä sano.

Marja Jantusen kolmilapsinen perhe muutti Korkea-ahoon, jotta lapset saisivat käydä kyläkoulua. Vanhin lapsi Jasmin Jantunen on koulun viidennellä luokalla. Hän ei luopuisi koulusta.

– Kun on pienet ryhmät, kaikki tuntevat toisensa ja on helppo olla kavereita.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen