Maakuntagalleriasta rakennettiin murheenkryyni

Lappeenrannan Maakuntagalleriassa on kärsitty kosteus-, lämmitys- ja jäähdytysongelmista. Taloyhtiön hallitus ei suostu ottamaan rakennusta vastaan ennen kuin viat on korjattu. Lemminkäinen lupaa kantaa vastuun.

Sarita Blomqvist

LAPPEENRANTA. Maakuntagallerian seinät Lappeenrannan keskustassa halkeilevat ja katot vuotavat. Lämmitys ja jäähdytys eivät ole toimineet kunnolla.

Poreammeesta vedet ovat vuotaneet katon läpi ja hissit ovat jumiutuneet. Sateella autotalliin ilmestyy lammikoita.

Taloyhtiön hallitus on yrittänyt ponnekkaasti saada ongelmia korjatuksi ja uskoo parempien aikojen kohta koittavan.

TOIVEIKKUUDESTA huolimatta hallitus ei ole vielä ottanut kiinteistöä vastaan tai palauttanut takuusummaa. Hallituksessa istuva Etelä-Karjalan liiton edustaja Päivi Ilves kertoo hallituksen yrittävän estää taloa muodostumasta terveysriskiksi.

-Emme ota taloa vastaan ennen kuin perusasiat ovat kunnossa, Ilves kiteyttää.

Gallerian rakensivat nykyisin Lemminkäiseen kuuluva Oka ja NCC yhteistyössä. Takuukorjausvastuu jäi Okalle.

Lemminkäisen aluejohtajan Seppo Tokkolan mukaan rakennuttaja ottaa vastuun takuukorjauksen piiriin kuuluvista vioista. Hän kuitenkin syyttää vuoden 2008 tulipalon kattoon jättämää viiltoa kosteusongelmista.

-Vastuu on meidän, koska olemme talon tehneet. Pitää ottaa huomioon, että siihen rakennettiin koko kortteli. Oli aivan varma, että jossain tulee joku vika. Ei se tietenkään ole hyväksyttävää.

MAAKUNTAGALLERIASSA työskentelevät ovat kantaneet huolta rakennuksen mahdollisista terveyshaitoista.

-Saattaa olla pelkkää syysflunssaa, mutta aika moni pärskii ja aivastelee. Ihmiset ovat huolissaan siitä, onko pintojen kosteudella vaikutusta, nimettömänä pysyttelevä Maakuntagallerian työntekijä kertoo.

Väki on pitänyt tasaisin väliajoin yhteyttä talon isännöitsijään Reim Group -osakeyhtiöön. Hallituksessa isännöitsijää edustavan Eila Hostikan mukaan hallitus harkitsee ulkopuolisen asiantuntijan kutsumista tarkastamaan lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät.

HALLITUS on todennut lämmitysjärjestelmän olevan riskialtis ja mahdollisesti riittämätön koko Gallerian tarpeisiin. Mainostoimisto Mediakolmiossa lämpötila laski talvella vain 14 asteeseen. Etelä-Karjalan liiton tiloihin hankittiin ylimääräisiä pattereita syksyllä 2009.

Ongelmat saivat lisäpontta lämmönjakohuoneen paisunta-astian rikkoonnuttua. Kolmen kiinteistön yhteinen lämpölinja tyhjeni ja putkistoihin pääsi ilmaa.

-Se oli vain force majeure. Ongelma oli kiusallinen, koska ilmaa ei meinattu saada millään pois. Kevättalvella saatiin tilanne hallintaan. Todennäköisesti vieläkin saattaa joku ilmakupla löytyä, Tokkola kommentoi.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Moni kakku päältä kaunis – myös Galleriasta on löytynyt enemmän vikoja kuin ulkokuoren perusteella voisi uskoa. Nyt käynnissä on kaksivuotistarkastus, jonka jälkeen taloyhtiön hallitus päättää mitä vielä pitää tehdä.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist