Sykemittari kirjastokortilla

Lappeenrannan maakuntakirjastosta voi tästä päivästä lähtien lainata kirjastokortilla erilaisia liikuntavälineitä. Liikuntavälineiden lainaus kiinnostaa kaupunkilaisia.

Juhana Nyman

LAPPEENRANTA. Liikuntavälineiden lainausmahdollisuus maakuntakirjastosta ei ollut vielä tiistaina yltänyt lappeenrantalaisten korviin. Asia otettiin varsin myönteisesti vastaan.

Topi-koiransa kanssa kävelyllä ollut Hannu Karvinen selkeästi innostuu liikuntavälinelainasta. Aktiivisesti kirjastossa asioiva mies uskoo uutuuden löytävän käyttäjänsä.

-Kuulostaa hyvältä, kehitys kehittyy. Ei kaikilla ole varaa ostaa liikuntavälineitä, joten on hyvä, että niitä voi lainata.

Sauvakävelylenkillä Lappeenrannan Myllysaaressa olleet Pirkko Saari ja Mirja Vilska eivät olleet kuulleet lainausmahdollisuudesta.

-Jos esimerkiksi ajattelee, ostanko sauvat, on hyvä päästä ensin kokeilemaan. Ei käy sitten niin, ettei pidäkään lajista ja sauvat jäävät käyttämättä.

TÄNÄÄN alkava liikuntavälineiden lainausmahdollisuus tähtää kaupungin liikuntasihteerin Aija Raution mukaan kaupunkilaisten liikunnalliseen aktivoimiseen.

-Pyrimme saamaan liikkeelle ihmisiä, jotka eivät helposti lähde kuntoilemaan. Joillain erilaisten välineiden kokeilu voi olla myös rahasta kiinni. Kirjastosta he saavat laitteita ilmaiseksi kokeiltavaksi.

Lainattavien välineiden joukosta löytyy esimerkiksi askelmittareita ja sauvakävelysauvoja. Yhteensä välineiden hankintaan on kulunut noin 500 euroa. Täysin ummikkona ei varusteita joudu käyttämään. Kuntoiluun opastaa käyttöohje.

-Jokaisen laitteen mukana tulee kaupungin liikunnanohjaajien laatimat käyttöohjeet. Se on kokonaisvaltainen paketti.

VÄLINEITÄ voi lainata Lappeenrannan maakuntakirjaston aikuisten osaston tiskiltä. Laina-aika on yksi viikko.

-Lainaus tehdään kirjaston yleisten sääntöjen mukaan, aivan kuin kirjojenkin lainaus.

Välineitä voi pyytää myös lähikirjastoihin ja mahdollisuutta saada lainavälineitä kirjastoautoon pohditaan.

Tulokset määrittävät sen, kuinka hanke jatkuu. Aija Rautio uskoo valoisaan tulevaisuuteen.

Liikuntavälineiden lainaus on tällä hetkellä mahdollista noin 20 kunnassa ja kaupungissa Suomessa.

-Olemme saaneet palautetta ihmisiltä, että tällaiselle olisi käyttöä. Kokemukset muissa kaupungeissa ovat olleet varsin hyviä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Pirkko Saari ja Mirja Vilska eivät enää sauvoja tarvitse. Sen sijaan sykemittarille löytyisi käyttöä.

Tuomo Kapiainen

Hannu Karvinen

Maakuntakirjaston

lainavälineet

Sykemittari (1kpl)

Askelmittari (4kpl)

Gymstick (3kpl)

Tasapainolauta (1kpl)

Sauvakävelysauvat (6 paria)

Kirjoittaja:
Juhana Nyman