Categories
Artikkelit

Taantuma tainnutti Tuosan kehittämisen

Lappeenrannan Tuosan loma-asuntokylähanketta ei ole kuopattu. Rakentamisaikataulut ovat vielä täysin arvailujen varassa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Tuosa elää hiljaiseloa. Alueen kehittäminen matkailukäyttöön on jäissä. Kaksi vuotta sitten Lappeenrannan seurakuntayhtymän leirikeskuksen alueelle ja Skanska Talonrakennus Oy:n omistamalle Tuosan saaren länsirannalle oli suunnitteilla lähes 50 loma-asuntoa.

Skanska Talonrakennus Oy:n tavoitteena oli aloittaa rakentaminen keväällä 2009. Nyt projektijohtaja Panu Sivula myöntää, että he olivat liian optimistisia. Hanke ei ole kadonnut kuitenkaan mihinkään.

– Vaikka hanke ei ole päässyt etenemään, se on meillä konseptisuunnittelussa, Sivula sanoo.

SKANSKA Talonrakennus Oy:n projektijohtaja Panu Sivula pitää Tuosan kohdetta vaativana ja erinomaisena loma-asuntorakentamiselle.

– Se on luonnonkaunis paikka Saimaan rannalla.

Sivula ei lähde arvailemaan, milloin Tuosan rakentaminen mahdollisesti alkaisi.

– Kaikki on vielä täysin auki. Turha on luvata tai edes arvailla, milloin Tuosan kehittäminen alkaisi.

Toistaiseksi Tuosaan on rakennettu vesiosuuskunta.

VAROVAINEN on myös Lappeenrannan seurakuntayhtymän talouspäällikkö Irmeli Hakkarainen. Seurakuntayhtymän tavoitteena on kuitenkin myydä leirikeskus. Viime aikoina markkinat ja kysyntä ovat olleet kuitenkin sitä luokkaa, ettei myyminen tapahdu ihan heti.

– Saattaa mennä vielä pitkäkin aika. Meillähän maan myynti on melko hidasta, koska kirkkohallitus vahvistaa. Puoli vuotta tai vuosikin pitää varata ennen kuin maan omistus voi muuttua.

– Mutta jos yllättäen tapahtuisikin käänne parempaan, me reagoimme kyllä heti.

Skanska Talonrakennus Oy, entinen Skanska Kodit Oy, suunnittelee rakentavansa Tuosaan 30 lomarakennusta. Yhtiö osti Tuosan luoteisosan, noin 12 hehtaarin maa-alueen, UPM:ltä joulukuussa 2006.

Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi viime toukokuussa Tuosan leirikeskuksen ja Skanskan ranta-asemakaavat. Tuosan 2,5 hehtaarin alue on jaettu kahdeksi suureksi tontiksi, jotka sopivat lomakylätyyppiseen käyttöön.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä aikoo myydä myös Kaislarannan leirikeskuksen. Kaislarannan alue on tulossa asuinkäyttöön. Hakkarainen odottaa, että toisin kuin Tuosan Kaislarannan kysyntä lähtee liikkeelle nopeasti.

Kaislarannan käyttö loppuu ensi vuoden alussa. Sen jälkeen seurakuntayhtymällä ei ole enää käyttöä sille.

– Sen jälkeen se jää meiltä tyhjilleen.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Seurakuntayhtymä myy Tuosan leirikeskuksen (kuvassa) lisäksi myös Kaislarannan leirikeskuksen. Tuosaan on tulossa loma-asuntorakentamista ja Kaislarantaan asuinrakentamista.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen