Uusi teatteri vie voiton, vanhaa kuvataan kurjaksi

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat huolissaan teatterin työntekijöiden työtiloista. Kaupunki on vastuussa heidän turvallisuudestaan. Myö-liikkeen Räsänen ihmettelee, ettei teatteria ole jo suljettu.

Veera Jääskeläinen

LAPPEENRANTA. Uusi teatteri. Näin äänestää kuusi kahdeksasta Lappeenrannan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmän puheenjohtajasta.

Kokoomuksen Jukka Kopra ei ole vielä muodostanut mielipidettään, vaikka toivookin, että uusi teatteritalo voidaan rakentaa. SDP:n Risto Kakkola puolestaan haluaa vielä selvittää, voitaisiinko vanhaa korjata vain pienellä summalla.

— Kasukkalan koulu maksoi 2,4 miljoonaa euroa ja uusi kerrostalo kaksi miljoonaa euroa. Haluan sellaisen selvityksen, että mitä voitaisiin saada aikaiseksi yhden kerrostalon ja yhden koulun hinnalla vanhassa teatteritalossa, Kakkola sanoo.

Kaikki muut valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat sitä mieltä, että vanhan korjaaminen ei vie yhtä hyvään lopputulokseen kuin uuden rakentaminen. Käsitystä tukee arkkitehtikonsultin lausunto.

Suurin osa puheenjohtajista on huolissaan teatterin työntekijöiden turvallisuudesta nykyisissä tiloissa.

— Olen käynyt teatterin tiloissa, ja tilanne on todella kurja. Olemme hätätilanteessa. Tosiasia on, että jotain on pakko tehdä ja nopeasti, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen.

Samaa mieltä on Myö-liikkeen Erkki Räsänen.

— Olen syynännyt nykyistä teatteria sisältä, eikä se ole ihmisen paikka tehdä työtä. Ihmettelen, etteivät viranomaiset ole sulkeneet sitä.

Räsänen huomauttaa, että nykyisten tilojen käyttöönotto oli aikanaan taloudellinen päätös: silloinkaan ei ollut varaa rakentaa uutta. Hänestä kunnossapitoa on laiminlyöty, minkä vuoksi tilanne on päässyt näin pahaksi.

— Miten esimerkiksi vakuutusyhtiö reagoi työtapaturmaan, jos tulee ilmi, että kaupunki omistajana on laiminlyönyt jotain?

Kukaan puheenjohtajista ei kuitenkaan tiedä, mitä nykyisille tiloille pitäisi tehdä, tai koska viimeisin selvitys teatterin kunnosta on tehty. Arviot teatterin kunnosta vaihtelevatkin Leppäsen hätätila-luonnehdinnasta tyydyttävään.

— Olemme huolissamme. Minun mielestäni nykytilanne ei voisi jatkua ollenkaan. Tapaturman riski ja se, että ihmiset sairastuvat vakavasti, on hilkulla, sanoo vihreiden Paula Kuikka-Kiljunen.

Vasemmistoliiton Jaakko Kokko toteaa tilanteen olevan surkea. SDP:n Risto Kakkola tyytyy toteamaan, että työskentelyolosuhteet pitää saada turvallisiksi. Kristillisdemokraattien Marjatta Laakko ei ota suoraan kantaa työntekijöiden tilanteeseen, vaan haluaa ensin tehdä investointipäätöksen uudesta teatterista. Sen jälkeen katsotaan, pitääkö työoloja nykyisissä tiloissa parantaa.

Samalla linjalla on kokoomuksen Kopra. Tosin hän arvelee, että lopullinen ratkaisu teatterikysymyksessä saattaa venyä ensi syksyyn, mitä ennen voi olla välttämätöntä paikkailla nykyisiä tiloja.

Keskustan Jouni Kemppi sanoo saaneensa tekniseltä lautakunnalta tietoa, että vanhassa teatteritalossa olisi selkeitä korjaustarpeita työturvallisuuteen liittyen.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen