Categories
Artikkelit

Harrastajat toivovat akustisesti korkeatasoista konserttisalia

LAPPEENRANTA. Keskustelu akustisesti korkeatasoisen konserttisalin saamisesta Lappeenrantaan pulpahti jälleen pintaan uuden teatteritalon rakentamissuunnitelmien myötä. Teatteritaloon — tai kulttuuritaloon, jollaisesta on myös puhuttu — istuisi myös konserttisali.Sellaisen tarpeellisuuden kunnallispoliitikot totesivat jo kauppakeskus Gallerian rakennusvaiheessa muutama vuosi sitten. Silloin konserttisalin rakentaminen oli suunnitteilla edellisen kerran.Lappeenrannan musiikinystäväin yhdistyksen Bravissimon puheenjohtaja Rauni Mali myöntää, että edellinen yritys jäi musiikinharrastajille suureksi pettymykseksi. Vuonna 2007 valmistuneeseen Galleriaan ei musiikki- ja kongressisalia saatu.— Nyt tuntuu yhä enemmän siltä, että juuri sitä Galleria tarvitsisi, Mali sanoo. Rauni Mali korostaa, etteivät musiikinharrastajat ole perin juurin tyytymättömiä kokous- ja konserttitilana palvelevaan Lappeenranta-saliin. Sen akustiikka on kuitenkin turhan pehmeä.— Viime keväänä kuuntelimme siellä Beethovenin sinfoniaa. Sitten lähdimme konserttimatkalle Kouvola-saliin, missä kuulimme saman kokoonpanon saman sinfonian, mutta kokemus oli aivan toisenlainen: järisyttävä, voimaperäinen. Silloin tajusi, millainen ero voi saleissa olla, Mali muistelee.Lappeenranta-salin on todettu olevan konserttisaliksi liian suuri. Sinne mahtuu lähes 700 henkeä. Sopiva konserttisalin koko on noin 300—400 hengen tila.— Meidän pieni kaupunginorkesterimme soittaa wieniläisklassista musiikkia, jossa pitäisi nyanssienkin kuulua tarkkaan. Orkesterilaisille on tärkeää vain se, että musiikki kuuluisi paremmin, ei se, onko lämpiö siellä tai täällä, Mali uskoo. Konserttikeskustelua on kaupungissa käyty vuosikaudet. Lappeenranta-sali valmistui 1983. Mali muistelee, että heti uutuuttaan sali täytti tehtävänsä myös konserttisalina, mutta pikkuhiljaa sen puutteet ovat tulleet esille.Kaupunginorkesterin edellinen kapellimestari ja taiteellinen johtaja Jan Söderblom puhui uuden konserttisalin puolesta sydämenasianaan.Myös Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa järjestetään konsertteja, mutta se on pieni, 200-paikkainen. Kulttuurin tila ja tilat -keskustelutilaisuus Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa tänään perjantaina kello 18—20.30.KuvatekstiMika StrandénRauni Mali puhuu ainakin 240 Bravissimoon kuuluvan musiikinharrastajan suulla uuden konserttisalin puolesta

Sari Pullinen

Kirjoittaja: