Keskushammashoitola on saanut potilasjonon lähes lainmukaiseksi

Lappeenrannan keskustan julkiseen hammashuoltoon tuli keväällä lisää tilaa ostopalveluille. Virkoihin hammaslääkäreitä on Etelä-Karjalassa edelleen vaikea saada.

Leena Sallinen

Lappeenrannan keskushammashoitolassa on vajaan tuhannen potilaan jono. 13. lokakuuta päivitetty täsmäluku on 978 jonottajaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ylihammaslääkäri Maarit Natunen pitää tilannetta hyvänä.

– Kun 4. tammikuuta aloitettiin, Lappeenrannan keskustan jonossa oli 2 448 potilasta.

Silloin kaupungin julkinen hammashoito siirtyi sote-piirille, ainakin keskustassa pahasti hoitotakuulain vastaisessa tilanteessa: 1 317 jonottajaa oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

– Nyt heitä on 61, ja he ovat sellaisia asiakkaita, joita meidän ajanvarausjärjestelmä ei ole tavoittanut, Natunen kertoo.

Lapset eivät hänen mukaansa jonoon joudu.

– Aikuisten hoidon tarpeen arvio tehdään puhelimessa.

Särkypotilaat saavat Natusen mukaan hoidon niin pian kuin mahdollista, viikonloppuisin päivystyksessä. Jonoon pannaan kiireettömän hoidon tarpeessa olevat aikuisasiakkaat.

Jonoja on aiheuttanut hammaslääkärien puute. Lappeenrannan keskustan tilannetta on Natusen mukaan parantanut uusi keskushammashoitola, joka avautui 15. maaliskuuta Armilan terveysaseman naapurissa Pohjolankatu 14:ssa.

– Sinne saatiin lisätiloja, jotka mahdollistivat ostopalvelujen laajamittaisemman käytön.

Keskushammashoitolassa on Natusen mukaan neljä ostohammaslääkäriä. He paikkaavat virkahammaslääkärien puutetta, mikä on julkisen hammashuollon varsinainen vaiva koko maakunnassa.

Etelä-Karjalan sote-piirissä on kaikkiaan 37,2 terveyskeskushammaslääkärin virkaa. Täytettynä on tällä hetkellä 24,1 virkaa. Virkojen täyttäminen on pitkälti osa-aikaisuuksien palapeliä.

Etelä-Karjalaan ei Natusen mukaan saatu pitkään aikaan yksityisiäkään hammaslääkäreitä. Tänä vuonna tilanne on parantunut Lappeenrannassa kahdella.

Julkisen hammashuollon ostopalvelut hankitaan alan yrityksiltä.

Keskushammashoitolan ostolääkärit ovat MedOne Oy:stä, jonka sote-piirin hallitus valitsi kilpailutuksen perusteella.

Toinen tarjouksen tehnyt yritys vei päätöksen markkinaoikeuteen. Se kumosi sote-piirin ratkaisun ja määräsi järjestämään uuden kilpailun.

– Sen järjestäminen menee ensi vuoteen, kertoo Natunen.

MedOnen ostolääkärit hoitavat nyt hampaita väliaikaisella sopimuksella.

– Tuhat ihmistä on edelleen jonossa ja aika raksuttaa. Toivon, että kilpailuaika sujuisi niin, ettei ostopalveluihin tulisi katkoksia, Natunen sanoo.

Lappeenrannan keskushammashoitolassa on avoimien ovien päivä perjantaina 5. marraskuuta. Yleisö voi silloin tutustua tiloihin, laitteisiin ja hoitotoimiin. Tarjolla on myös tuote-esittelyä ja ravitsemusneuvontaa.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Hammaslääkäri Annika Käär MedOnesta otti torstaina röntgenkuvan Timo Kuivasen hampaista Lappeenrannan keskushammashoitolassa. Mukana oli hammashoitaja Mira Kaipiainen sote-piiristä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen