Lappeenkadulla ja Oikokadulla kirkkaan valkoista valoa

Lappeenranta aloitti katuvalaistuksen uusimisen. Imatralla edetään rauhallisemmin.

LAPPEENKATU ja Oikokatu Lappeenrannassa ovat saaneet uuden katuvalaistuksen. Oikokatu sai uudet led-valaisimet viime keväänä ja Lappeenkatu Armilankadun ja liikenneympyrän väliselle osuudelle tänä kesänä.

Silmä ei uutta valaistusta vanhasta juuri erota. Lappeenrannan vastaava sähkömestari Pekka Korkiakoski sanoo, että vanhaan verrattuna ne kenties näyttävät kirkkaammilta ja sopivasta kulmasta saattavat jopa häikäistä.

Ennen Lappeenkadun remppaa katua valaisivat 400 watin elohopeahöyrylamput. Nyt yhden uuden led-valaisimen teho on alle sata wattia.

KUNNAT joutuvat tällä vuosikymmenellä investoimaan kymmeniä miljoonia euroja katuvalojen uusimiseen. Niin sanottu lamppudirektiivi kieltää katuvaloissa yleisimmin käytettyjen elohopeahöyrylamppujen myynnin Euroopan unionin alueella vuonna 2015.

Viimeinen takaraja on 2019. Korkiakoski sanoo, että vuoden 2015 jälkeen vanhoja lamppuja ei saa enää myydä, mutta käyttää niitä toki voi vielä, ja aina vuoteen 2019 asti.

– Siksi mekin aiomme ostaa viimeiset vanhat viimeistään vuonna 2015. Joukkovaihdossa niillä on noin neljän vuoden kierto.

LAPPEENRANTA ja Imatra eivät hötkyile katuvalaistuksen uusimisessa. Lappeenrannan katuverkkoa valaisee noin 16 000 katulamppua. Niistä pitää uusia noin 10 000 valaisinta. Imatralla tuotantopäällikkö Kari Tihtosen mukaan lamppuja on noin 12 000 kappaletta.

– Varovasti tosiaan olemme lähteneet liikkeelle, Korkiakoski sanoo.

– Meidänkin pitää ensin tehdä yleissuunnitelma ja kartoittaa tilanne, ennen kuin lähdetään uusimaan lamppuja, Tihtonen toteaa.

Osa katuvalaistuksen uusimisesta hoituu pelkällä lampun vaihtamisella. Useissa paikoissa myös kaapelointi ja valaisinpylväät pitää uusia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen