Lappeenranta saa kesän 2012 loma-asuntomessut

Sopimus Suomen Asuntomessujen kanssa menee maanantaina kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Messut vauhdittavat Saimaa Gardensin markkinointia.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Kesän 2012 loma-asuntomessut järjestetään Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevalla Saimaa Gardensin lomakeskusalueella. Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa valmisteltua sopimusluonnosta maanantaina.

Messuille tavoittellaan vähintään 30?000 kävijää. Jos määrä jää tuon alle, varautuu kaupunki korvaamaan Asuntomessuille enintään 100?000 euroa lipputuloja.

-Tuo summa on käytännössä ainut riski ja nettokustannus, mikä messuista voi kaupungille tulla. Aika mönkään pitää messumarkkinoinnin mennä, jos kävijätavoite alittuu, arvioi apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.

100 000 euron takuumaksun takia messuasia menee hallituksen jälkeen vielä valtuuston hyväksyttäväksi.

Messualueella on valmis kaava ja kunnallistekniikkakin. Vireillä olevassa kaavamuutoksessa alueen kaavaa muutetaan niin, että saadaan viisi rantaan ulottuvaa tonttia.

Kaupungille tulee kustannuksia muun muassa tilapäisen pysäköintialueen rakentamisesta sekä messuorganisaatioon tarvittavista kaupungin edustajista.

-Odotamme Etelä-Karjalan liitolta rahoitusta projektiin samoin kuin Taipalsaari olisi saanut peruuntuneisiin Sarviniemen messuihin. Lisäksi tontinmyyntituloilla voi kattaa reilusti syntyvät kustannukset ja maksullisesta pysäköinnistäkin tulot tulevat kaupungille, selvittää Korkiakoski.

Messualueen tonttien rakennusoikeus oli myyty Saimaa Gardensin loma-aluetta hallinnoivalle Miriensiksille. Korkiakosken mukaan tämän takia Miriensis saa osan tonttien kauppahinnasta.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtajan Pasi Heiskasen mukaan teemaksi on kaavailtu loma-asumista palvelujen äärellä, energiaratkaisuja sekä kesäajan harrastuksia.

-Rauha-Tiurussa yhdistyvät luonto ja ympärivuotiset palvelut kuten kylpylä, ravintolat, liikuntapaikat ja uimarannat. Tiivis rakentaminen on ekologista. Ja messut auttavat maan suurimman loma-alueinvestoinnin edistymistä.

Kari Korkiakoskikin toivoo, että messut nopeuttavat koko alueen rakentumista.

-Näemme tärkeänä, että saadaan tällainen täsmämarkkinointi-isku, joka hyödyntää koko aluetta. Tämä on samalla myös koko kaupungin markkinointia, ja mielestäni riskitöntä sellaista.

Vuoden 2008 Porin loma-asuntomessuilla oli 65 363 kävijää ja edellisillä Kolin messuilla 38 021. Pasi Heiskanen uskoo, että Rauhassa on loistavat mahdollisuudet ylittää kävijätavoite.

Rauhan kylpylähotelli ja monitoimihalli valmistuvat ensi vuoden loppuun mennessä ja golfkenttä vuosina 2012-2013.

Messut ajoittuisivat kahdelle juhannuksen jälkeiselle viikolle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju