Majavien jousimetsästys loppui alkuunsa Skinnarilan Hovinsuolla

Saimaan jousi -yhdistyksen Asko Kilpiän mukaan metsästystä ei jatketa alueella liikkuvien ihmisten takia. Luonnonsuojelupiiri huomauttaa, että majavat auttavat Pien-Saimaata.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Skinnarilan Hovinsuolle pesiytyneiden majavien metsästys jousiaseilla päättyi torstai-illan yrittämiseen. Sekin oli vain tutustumista tilanteeseen, kertoi Asko Kilpiä Saimaan jousi -yhdistyksestä perjantaina.

Hänen mukaansa jousimetsästystä ei jatketa, koska alueella liikkuu ihmisiä.

Kilpiä ei itse ollut Hovinsuolla torstai-iltana, mutta siellä kävi muita Saimaan jousen jousimetsästäjiä. Heidät tilasi majavajahtiin alueen maanomistaja, valtionyhtiö Senaatti-kiinteistöt.

– Sinne tuli metelöimään jotain radikaalia asiantuntematonta porukkaa, joka esti toimituksen, kertoi Senaatti-kiinteistöjen Lappeenrannan kiinteistöpäällikkö Pekka Lindqvist torstai-illan tapahtumista Hovinsuolla.

Hänkin välitti jousimiesten kertomaa tietoa.

Lindqvist ei vahvistanut jousimetsästyksen päättymistä, eikä halunnut kommentoida asiaa muutenkaan enemmän.

Hovinsuon lähellä asuva Kimmo Klemola kertoi tavanneensa jousimetsästäjät torstai-iltana.

– Töistä tullessa kuljin alueen läpi ja näin kaksi autoa, jolloin epäily heräsi.

Klemola tuli Hovinsuolle uudestaan naapurin lapsiperheen kanssa ja näki miehiä, joilla oli metsästysjouset mukana.

– Huikkasin heille, että olisi parempi että lähdette. Ei ole kiva, että täällä pyörii jousipyssymiehiä puskissa.

Klemolan mukaan metsästäjät sanoivat olevansa luvallisesti liikkeellä. Sitten metsästäjät kuitenkin poistuivat.

Klemolan mukaan myöhemmin illalla alueella oli liikkunut poliisiauto.

– Pamauksiakin on kuulunut. Minulla on ikävä pelko, että majavajahdissa on aseeksi otettu luodikot, hän sanoi.

Hovinsuo on osin asuinkatujen välissä oleva metsä- ja kosteikkoalue Skinnarilan perukoilla. Hovinsuo tulvii, koska majavat ovat teljenneet padoillaan sen läpi Saimaan Märkälänlahteen menevän puron.

Majavista tuli julkkiksia kun niiden savotassa kaatui 10. lokakuuta puu sähkölinjan päälle. Siitä seurasi sunnuntaiaamun sähkökatkos Lappeenrannan läntisiin kaupunginosiin.

Senaatti-kiinteistöt päätti hankkiutua majavista eroon. Kymen riistanhoitopiiri antoi luvan niiden tappamiseen ja patojen purkamiseen. Tappoaseeksi valikoitui jousi, koska asutuksen lähellä ei voi käyttää ampuma-asetta.

Kymen riistapäällikkö Erkki Kiukkaan mukaan laillista metsästystä ei saa häiritä.

Lappeenrannan kaupunki kehotti eilen tiedotteella yleisöä välttämään liikkumista Hovinsuon puron ympäristössä majavien metsästyksen takia.

Tiedotteen mukaan majavien padot ovat nostaneet vettä jo lähelle alueen omakotitontteja. Kaupungin maalla ollut pato on jo purettu.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri lähetti eilen tiedotteen, jossa paheksutaan majavajahtia.

Luonnonsuojelupiirin mielestä luonnonvaraisia eläimiä ei pidä tappaa, elleivät ne aiheuta merkittävää vaaraa tai haittaa. Piirin mukaan on liioittelua, että vedenpinta enää nousisi uhkaamaan lähistöllä olevia rakennuksia.

Piiri huomauttaa tiedotteessaan, että majavat auttavat läntistä Pien-Saimaata. Majavien patoama vesialue pidättää osan ravinteista, jotka muutoin rasittaisivat sinileväkukinnoista kärsivää vesistöä.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Pertti Siilahti arvioi majavien vain parantavan padoillaan Hovinsuon kosteikkoa. Tuloksen voisi hänen mielestään ottaa Metso-suojeluohjelma kohteeksi.

Majavista ei perjantaina aamupäivällä näkynyt Hovinsuolla kuin jälkiä. Majavat lähtevät liikekannalle yleensä vasta iltaisin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen