Matkailuopas muuttaa historiaa eläväksi vaikka hautausmaalla

Lappeenrannassa opastetaan yleisöä ensi kesänä Vanhalle hautausmaalle. Opasliiton jäsenistöä on tänä viikonloppuna kaupungissa koolla koulutuspäivillä.

Leena Sallinen

Lappeenrannassa on ensi kesänä tarjolla opastettuja kävelykierroksia Vanhalle hautausmaalle, joka on rautatieaseman lähellä.

– Täällä on paljon kaupungin historiaa, sanoo Lappeenrannan Matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Raili Leino Vanhan hautausmaan pääportilla ja osoittaa läheistä kiveä:

– Siellä lepää kylpylälääkäri Max Buch.

Opastetut kierrokset hautausmaalle ovat Leinon mukaan olleet suosittuja ympäri maata. Lappeenrannassa matkailuoppaat ovat aiempina kesinä johdattaneet kävelijöitä sankarihautausmaalle, Linnoitukseen ja Rakuunamäelle.

Ensi kesänä Rakuunamäelle tulee uutuutena draamakierros.

Vastaava on tähän saakka ollut aikamatka Lappeenrannan 1800-luvun historiaan, jonne oppaat ovat johdattaneet yleisöä sen ajan kaupunkilaisiksi pukeutuneina.

Linnoituskierroksen alkupisteeksi muuttuu hiekkalinna, josta aikuisetkin ovat Leinon mukaan olleet kiinnostuneita bussikierroksilla. Niillä turistien suosikki on ollut myös Luukkaansalmen silta upeine maisemineen.

Helle verotti Leinon mukaan viime kesänä yleisöä Lappeenrannan vakiokierroksilta.

– Tilatut kierrokset vetivät enemmän väkeä, mutta enemmänkin voisi olla.

Venäläisten ryhmäopastuksissa on Leinon mukaan ollut tänä vuonna sadan prosentin kasvu. Ryhmien määrä ei tosin ollut kuin kahdeksan kun se viime vuonna oli neljä.

Ulkomaalaisten matkustajien opastuksia on ollut eniten englanniksi, pari kymmentä kesässä, sen jälkeen ruotsalaisia ja saksalaisia ryhmiä.

Tänä viikonloppuna Lappeenrannassa on opastettavana erityisen kriittistä kotimaista yleisöä. Kaupungissa on valtakunnalliset opaskoulutuspäivät, joille osallistuu toistasataa Suomen opasliiton jäsentä ympäri maata.

Liitto piti Lappeenrannassa eilen myös liittokokouksensa. Tämän päivän kaupunkikiertoajelun otsikkona on Idän ja lännen portti.

Rajan läheisyys ylipäätänsä on koulutuspäivien teema. Ritva Leinon mukaan siinä on edelleen eksotiikkaa läntisemmän Suomen asukkaille, myös matkailuoppaille.

Opasliiton ensi vuoden teemana on matkailuoppaan työn arvostaminen ammatillisena toimintana.

Opastus on liiton jäsenille sivutoimi, mutta Leinokin muistuttaa sen vaativan ammattimaista osaamista ja perehtymistä alueen asioihin.

Opasliitossa toimii noin 1 700 auktorisoitua opasta sadassa yhdistyksessä.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Lappeenrannan matkailuoppaat vetävät ensi kesänä opastettuja retkiä Lappeenrannan Vanhalle hautausmaalle. Ritva Leinon mukaan sen muistokivet kertovat paljon Lappeenrannan historiaa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen