MV-Marin jälleen vauhdissa

Lomautetut tuotannon työntekijät palailevat töihin maanantaista lukien.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalainen venevalmistaja MV-Marin käynnistelee taas tuotantoaan Lavolan teollisuusalueella. Toimitusjohtaja Veli-Matti Vitikainen kertoo, että maanantaista lukien vahvuus palautuu runsaassa viikossa 18:aan työntekijään.

Kesälomien jälkeen tuotantopuolen väki oli lomautettuna.

Venevalmistajalla on takana kaksi tuotannon aallonpohjan kautta. Nousu vuoden 2008 huippuun ei vielä häämötä, eikä 33 työntekijän ennätyslukuihin suinkaan kurotella. Hyvä jos nyt töihin palaavat työllistetään läpi vuoden.

-Olen toiveikas, että tällä kapasiteetilla voitaisiin tehdä töitä ympärivuotisesti.

-Uuden valmistaminen on ollut parin vuoden aikana todella vähäistä. Etenkin vuoden 2008 elokuusta kesään 2009 tuotanto tökkäsi kunnolla. Viime kesään päättynyt kausi oli jo positiivisempi. Nyt ounastelen, että siitäkin päästään eteenpäin.

Viime vuoden syksyyn verrattuna tilauskanta on nyt hieman parempi.

-Yksi oleellinen asia on se, että on saatu uutta vientimarkkinoille. Vientiin menee tulevalla kaudella yli puolet meidän tuotannosta.

Perinteinen vientimaa on ollut Ruotsi. Laman takia jäi tuotantokapasiteettia, mikä auttoi satsaamaan myös Norjaan, Grönlantiin ja Saksaan.

Vitikainen muistelee, kuinka veneiden huiman kysynnän kasvun vuodet huipentuivat vuoteen 2008. Silloin vietettiin myös MV-Marinin tilojen laajennusten avajaisia. Siitä sitten tultiinkin odottamatta ja rytinällä alas. Yritys on pitänyt sieraimet veden pinnalla.

-Meitä on kuusi sisarusta tämän perheyrityksen takana. Kulurakennetta on sopeutettu ja pankinjohtajankin kanssa neuvoteltu. Jotenkin on tästä yli päästy. Ehkä sekin auttoi, kun muistissa oli edellinen lama 90-luvun alussa. Siitä saatiin oppia ja viisautta.

Vitikainen toivoo, että venekauppa viimein lähtisi piristyneen autokaupan vanavedessä nousuun.

-Ainakin laituriparlamenteissa on nähty signaaleja paremmasta.

MV-Marinin veneet ovat Suomen neljänneksi myydyimpiä omassa luokassaan. Kaikista venetyypeistä MV-Marinin veneitä myydään noin kymmenenneksi eniten.

Yhtiö valmistaa kuutta mallia lasikuituisia vapaa-ajan veneitä. Uutta malliakin Vitikaisen mukaan suunnitellaan.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

MV-Marinin tuotantotiloissa alkaa olla vipinää maanantaista lukien. Toimitusjohtaja Veli-Matti Vitikainen sanoo tilauskannan parantuneen hieman viimevuotisesta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju