Retrohenki kypsyttää pikaruuan Tolppagrillissä

Imatralaisyrittäjä uskoo höyrykonseptiin. Vuokrasopimus on tehty viideksi vuodeksi.

Petteri Värtö

LAPPEENRANTA. 1970-luvun tyyli palaa Valtakadulle Lappeenrannassa. Imatralainen yrittäjä Timo Mankki alkaa pyörittää Tolppagrilliä ja uudistaa sen konseptia palaamalla vanhaan. Rasvalla kärtsääminen on pannassa, tuotteet kypsyvät höyryvoimalla. Suunnitelma on kokonaisvaltainen, kioski palvelee vatsan ohella silmää.

— Tarkoitus on ottaa myös entisajan tyyli haltuun ja se näkyy retrohenkisissä työasuissa, Mankki kertoo. Grillin ulkoasu on jo muutettu uuden kuosin mukaiseksi.

Mankki uskoo liiketoimintasuunnitelmaansa. Yrittäjän makkarabaari on toiminut Imatran Mansikkalassa viime joulukuusta ja palaute on ollut pelkästään myönteistä.

— Tolppagrilli on varmasti paras paikka tälle liikeidealle Lappeenrannassa. Kioskin menu täydentää alueella olevaa pikaruoka- ja kulttuuritarjontaa, Mankki sanoo.

Retrogrillin tarjonta on pitkälti sama kuin Imatran Mansikkalan Makkarabaarissa: höyrymakkaraa, ja -nakkeja, hotdogeja, vetyjä sekä lanttu- ja muikkukukkosia. Laveampaan suuntaan ja nälkään luukulta lähtevät pottumuusi- ja riistakäristysannokset. Perusvirvokkeiden ohella listalla on kuumia juomia kylmiä ilmoja varten.

— Uusi tuote on Saipalainen. Jokaisesta myydystä Saipalaisesta menee 50 senttiä seuran juniorityöhön, Mankki kertoo. Resepti paljastuu vasta grillin avajaisissa.

Mankki on Tolppagrillissä vuokralaisena. Vuokrasopimus on tehty viideksi vuodeksi. Ajatuksia riittää jo toiminnan laajentamiseen muihin lähialueen kaupunkeihin.

— Entisajan kadonnutta siivua voisi varmasti palauttaa myös muualle Saimaan seudulla, mutta sopimuksia muista kioskipaikoista ei toistaiseksi ole, yrittäjä toteaa.

Mankille retrogrilli on muutakin kuin nakkikojunostalgiaa. Ravitsemushistorian lisäksi snägärissä kiteytyy suomalaisen seuraelämän perinteinen kohtaamisareena.

Yrittäjän suunnitelma on kunnianhimoinen. Tolppagrillin luukku aukeaa keskiviikkona 27. lokakuuta kello 6.30. Tavoitteena on pitää kioskia auki vuorokauden ympäri maanantaiaamusta sunnuntaiaamuun. Imatran Mansikkalan makkarabaarin aukioloajaksi vakiintui vajaassa vuodessa maanantai—lauantai kello 11—21.

— Mansikkalassa pysäköintipaikkojen läheisyys on tärkeä asia ja öisin hiljaista. Tolppagrillin luona on sen verran liikettä, että autopaikkoja ei tarvita, Mankki uskoo.

Tolppagrillin aukioloaika mukautuu aikaa myöten asiakkaiden liikkumiseen. Tunnustelujen aikana grilli työllistää Mankin ohella 3—4 perheen ulkopuolista työntekijää.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Yrittäjä Timo Mankki avaa Valtakadun Tolppagrillin höyryvoiman vetämänä Lappeenrannassa. Grilli on aluksi auki vuorokauden ympäri sunnuntaita lukuunottamatta.

Tolppagrilli

Valtakadun liikerakennuksen pylväistössä vuodesta 1963.

Nauhaikkunaisen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti P. Björkvall.

Grillin on omistanut samassa kiinteistössä asianajotoimistoa pyörittävän Erkki Laamasen suku noin 20 vuotta.

Grilli on viimeksi ollut auki alkuvuodesta 2009.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö