Ruokolahdesta tuli venäläisten lomakylien tyyssija

Venäläiset omistavat jo kolme lomakylää. Tuntemattomin on Saimaa Lakeside Tetriniemessä.

Outi Salovaara

RUOKOLAHTI. Saimaan rantamille Ruokolahdelle on vuosien saatossa kehkeytynyt kolme kokonaan venäläisten käsissä olevaa lomakylää: Saimaa Lakeside, Freelandia ja Rantalinna.

Tuntemattomin niistä on venäläisten omistaman Setl-North Europe -yhtiön omistama Saimaa Lakeside, kesäksi 2009 valmistunut seitsemän luksusvuokrahuvilan kompleksi Tetriniemessä.

Vuonna 2008 Setl-Northille valmistui mökkikylä myös Tahkolle Nilsiään.

Tetriniemen huviloita vuokrataan vain Setl-Northin internetsivujen venäjänkielisten internetsivujen kautta. Toimitusjohtaja, pyhtääläinen Georg Jaruta, sanoo yhtiön neuvotelleen sopimuksesta Lomarenkaan kanssa myös suomalaisasiakkaiden saamiseksi.

Lomarenkaalla ja Setl-Northilla on eri näkemys siitä, miksi neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Setl-North kuitenkin tyytyi omaan markkinointiin ja venäläisasiakkaisiin.

— Kesällä ja uutena vuotena on täyttä. Vuoden keskimääräinen käyttöaste on 40—50 prosenttia, sanoo Jaruta.

Viikkohinta on sesongista riippuen 1 150—1 900 euroa, uutena vuonna 2 800—3 500 euroa. Hinnat ovat muutaman satasen kalliimpia kuin tavallisten suomalaismökkien, ja uuden vuoden hinnat ovat merkittävästi kalliimmat.

Setl-North Europe teki viime vuonna 911 000 euron liikevaihdolla peräti 924 000 euron tappion. Jarutan mukaan tänä vuonna kulurakenne on kevyempi rakentamisen loputtua ja myynnin päästyä kunnolla käyntiin.

Taseen mukaan yhtiön omistamien maiden ja rakennusten arvo on vajaat 10 miljoonaa euroa. Velkaa, lähinnä pankkilainoja, yhtiöllä on yli 12 miljoonaa euroa.

Pakkasella olevia omia pääomia on paikattu yli kahden miljoonan pääomalainoilla emoyhtiöltä Pietarista. Kesästä lähtien yhtiön maksukyky on kiristynyt, ja se on nyt luottoluokitukseltaan erittäin korkean riskin yritys.

Emoyhtiö Setl Group on tunnettu pietarilainen rakennusyhtiö. Viime viikolla se sai julkisuutta aikeillaan rakentaa välittömästi historiallisen Pietarhovin viereen Suomenlahden rantamille kolme toimistokompleksia, huoneistohotellin ja kauppakeskuksen.

Delovoi Peterburg -lehden skandaaliksi luonnehtima hanke edellyttää useiden vanhojen suojeltavaksi määrättyjen rakennusten purkamista.

Setl Group on aiemminkin onnistunut saamaan hyviä tontteja haltuunsa hallinnon siunauksella. Tässä auttanee se, että yksi yhtiön entisistä johtajista on nykyisin Pietarin kaupungin rakennuskomitean puheenjohtaja.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara