Suomenniemi syö varansa noin viidessä vuodessa

Sähköyhtiön osakkeetkin voitaisiin jo muuttaa rahaksi. Nykyinen valtuusto ei aio tehdä kuntaliitospäätöstä.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kunnan omaisuus syödään Suomenniemellä viimeistä ropoa myöten vuoteen 2017 mennessä. Kuntaliitoksen esiselvitystä tekevän konsultin mukaan merkittäviä säästökohteita ei enää löydy, sillä pääosa palveluista tuotetaan jo nyt edullisemmin kuin muissa vastaavanlaisissa kunnissa.

Valtuuston iltakoulussa maanantaina esitellyt madonluvut eivät tulleet päättäjille yllätyksenä. Kunnan talous on ollut epätasapainossa jo pitkään erityisesti veronmaksajien vähäisyyden vuoksi.

Valtuuston puheenjohtaja Juha Nirkko (kesk.) korostaa sitä, ettei kuntaliitosneuvotteluihin ole vielä pakko mennä. Konsultti saa ensin kerätä kaiken mahdollisen faktan ja sen jälkeen tehdään ratkaisuja.

-Mennään niin pitkälle kuin sovinnolla päästään, ehkä vuoden 2015 paikkeilla on ratkaisujen aika. Nykyinen valtuusto ei päätä kuntaliitoksesta.

KUNNANJOHTAJA Anne Ukkonen harmittelee sitä, ettei rapautunut talous salli enää kunnan kehittämistä. Jos ryhdytään reippaasti investoimaan, rahat loppuvat jo muutamassa vuodessa.

-Luottamushenkilöt ymmärtävät, ettei näin voi pitkään pyristellä. Keskusteluissa nousi esiin valmius myydä Suur-Savon Sähkön osakkeetkin.

Tuloveroprosenttia Suomenniemi ei aio toistaiseksi nostaa, mieluummin kiristetään vähän kiinteistöverotusta. Myös epärealistiset metsänmyyntiodotukset siivotaan budjetista.

Seuraavan kerran konsultin näkemyksiä kuullaan marras-joulukuun vaihteessa. Silloin tavalliset kuntalaisetkin pääsevät ehkä mukaan kuntaliitoskeskusteluun.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen