Heikki Hietamies sai sotatraumat vasta Ruotsissa

Hiljainen isä kertoi Heikki Hietamiehelle sota-ajasta vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Lapset eivät kysyneet äidin itkun syytä.

Teemu Saintula

Heikki Hietamies keräsi pahimmat sotamuistonsa vasta Ruotsissa. Hänet lähetettiin sotalapseksi 11-vuotiaana vuonna 1944.

Pojan vuosi oli kamala. Hän koki perheessä muun muassa pedofiilista lähentelyä. Näitä asioita Hietamies on käsitellyt vuosikymmeniä myöhemmin muun muassa kirjoissaan Sotapoika ja Äideistä parhain.

-Silloin ne purskahtivat. Elämässä oli silloin muutakin hälinää.

Hietamies ja hänen vaimonsa Laila Hirvisaari muuttivat erilleen vuonna 1985. Sotapoika ilmestyi vuonna 1986.

Äideistä parhain pohjautuu Hietamiehen omaelämäkerralliseen romaaniin. Kirjassa pojan isä on kuitenkin kuollut. Ennen näitä teoksia Hietamies tunnettiin enimmäkseen huumorin kirjoittajana.

SOTA-AIKA Suomessa ei Hietamiehen mukaan ole jättänyt häneen jälkiä. Hietamies miettii, että se johtuu hänen isänsä vaikenemisesta.

Mies muistaa kuinka hän veljensä Seppo Hietamiehen kanssa usein supisi aiheesta. Miksi isä on hiljaa? Muut miehet kertoivat Lappeenrannan Pallon saunassa sotajuttuja, mutta Erkki Hietamies ei.

Erkki Hietamies ei puhunut sodasta lapsille kotonaan Lappeenrannassa. Hän ehkä avautui niistä vaimolleen Sirkka Hietamiehelle, Sepon ja Heikin äidille.

Sota ei muutenkaan koskaan tullut Heikki Hietamiestä lähelle. Poika luki sodasta ja muun muassa Simolan pommituksista sanomalehdestä.

-Kaikki tuntui silti kaukaiselta. Se oli jossakin ulkopuolella.

Hietamies on myöhemmin lukenut, että lähimmillään venäläiset joukot olivat 13 kilometrin päässä Lappeenrannasta.

Kun talvisota alkoi vuonna 1939, Hietamies oli kuusivuotias. Nyt 77-vuotias mies miettii, että havainnointi vuosikymmenien elämänkokemuksen jälkeen olisi helppoa.

Hän silti muistaa, että joitakin sirpaleita sota toi kotiin saakka.

-Äiti itki. Me lapset emme koskaan menneet kysymään, miksi äiti itkee. Isä joi alkoholia aiempaa enemmän sodan päättymisen jälkeen.

Heikki Hietamiehen omat lapset eivät tunnu kantavaan sotaa mukanaan. Hietamies on heille sodasta puhunut.

-Ei heitä kiinnosta kuunnella.

ISÄN vaikeneminen jäi Hietamiehen mieleen. Heikki Hietamies oli 30-40-vuotias, kun hän puhui asiasta isänsä kanssa, kun molemmat olivat nauttineet alkoholia. Erkki Hietamies oli Lappeenrannan konepajalla töissä yli 40 vuotta. Sota-aikaan hän oli välillä töissä rintamalla. Jos hän oli Konepajalla, sota-alueilla oli joku muu. Sodassa sillä kertaa ollut vaihdokas kuoli.

-Isä syytti siitä itseään.

Myöhemmin isälle kävi toinen samankaltainen tapaus. Erkki Hietamiehen isän työtoveri oli kuuro. Erkkiä tuurannut autonkuljettaja ajoi vahingossa kuuron työmiehen päälle, ja kuuro mies kuoli.

-Kuuron miehen vaimo syytti tästä isääni.

Vesa Laitinen

Kirjoittaja:
Teemu Saintula