Kaukolämpö, vesi ja sähkö kallistuvat Lappeenrannassa

Päätös korotusesityksistä tulee marraskuun aikana. Korotustarpeen taustalla on valtion energiaverotus- politiikka.

Jyrki Nuottimäki

Lappeenranta. Energia- ja vesiyhtiöiden toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen esittää sähkön, kaukolämmön ja veden hintoihin korotuksia. Paine korotuksiin tulee valtion energiaverotuksen uudistuksista.

Kolehmainen esittelee taksakorotukset Lappeenrannan kaupunginhallitukselle lähiaikoina. Yhtiöiden hallitukset päättävät korotuksista parin viikon kuluttua. Taksat nousevat ensi vuoden alussa.

– Teemme parhaillaan laskelmia korotustarpeesta, joten luvut eivät ole vielä tarkkoja. Suunta on kuitenkin selvä: taksat nousevat.

Lämmön kokonaishintaan tulee noin seitsemän prosentin korotus. Sähkön hinnankorotus jää hieman alle kymmenen prosentin. Vesitaksoihin on tulossa noin neljän prosentin korotus.

Kolehmaisen mukaan lämmön hinta nousee onneksi odotettua vähemmän. Esimerkiksi Kuopiossa kiistellään siitä, onko korotus 16 vai 20 prosenttia.

– Me selviämme seitsemällä prosentilla, mikä tuntuu paremmalta. Kaukaan Voiman lämpöä ja sähköä tuottava uusi biovoimalaitos pelastaa meidät rajummilta korotuksilta. Jos tuottaisimme lämpöä pelkällä maakaasulla korotus olisi reippaasti yli kymmenen prosenttia.

Sähkön hinnan korotuspaineet tulevat valtion verotuspolitiikasta.

– Sähköverotus kiristyy ja myös pörssihinta on ollut viime aikoina nousussa.

Kolehmaisen mukaan pääasiassa lämpöön kohdistuvilla polttoaineveroilla on vaikutukset myös sähkön hintaan. Ne nostavat lämmön ja sähkön tuotantoon käytettävän turpeen hintaa.

Vesitaksaan vaikuttavaa perusmaksua nostetaan 20 prosentista 60 prosenttiin, minkä vaikutus on reilut 0,5 miljoonaa euroa. Kolehmainen arvioi muutoksen tuovan vesitaksoihin noin neljän prosentin korotuksen.

Veden hintaan kaksi vuotta sitten määritellystä uudesta kiinteästä perusmaksusta on tähän mennessä peritty 20 prosenttia. Nyt maksu nousee 60 prosenttiin ja siitä vuoden kuluttua sataan prosenttiin.

Energia- ja vesiyhtiöt ovat Kolehmaisen mukaan korotusesityksissään pakkoraossa.

– Energia- ja valmisteverojen nousu on huima koko Suomessa, kun työnantajien Kela-maksut korvataan energiaverotuksen korotuksilla.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki