Kaupunginjohtaja yliopiston hallituksessa tuo ongelmia

Oikeusoppineet pitävät Seppo Miettisen kaksoisroolia ongelmallisena. Esteellisyystilanteita tulee usein.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on saattanut olla esteellinen esitellessään kaupunginhallitukselle Lappeenrannan teknillisen yliopiston, LTY:n, intressiin jollain tavoin liittyviä asioita.

Miettisen kaksoisrooli yliopiston hallituksen jäsenenä ja kaupunginjohtajana kaventaa hänen toimintamahdollisuuksiaan kaupungin hallinnossa, koska hänen on otettava mahdollinen esteellisyys huomioon.

-Jos kaupunginjohtaja olisi vaikka jonkun rakennusliikkeen, K-ryhmän tai S-ryhmän hallinnossa, siitä nousisi varmaan aika iso meteli. Tämä sama esteellisyysongelma syntyy myös yliopisto-organisaatiossa ja esteellisyys pitäisi ottaa huomioon, sanoo julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen.

-Kaupunginjohtajan pitäisi olla tarkkana, osallistuuko kunnan puolella sellaisten hankkeiden tai asioiden eteenpäin viemiseen, joissa hän tietää yliopiston intressin tai on ollut jopa linjaamassa yliopiston tavoitteita.

Kaupunginjohtajan kädet ovat Pohjolaisen mukaan nyt sidotummat yliopiston intressien ajamisessa kaupungin hallinnossa. Esteellisyys olisi syytä selvittää, kun kaupunginjohtaja vaikka esittää uimahallin rakentamista kampusalueelle tai tekee lausuntoesityksen, joka liittyy myös yliopistoon.

-Jos kaupunginjohtaja ei olisi yliopiston hallituksessa, hän voisi edistää yliopiston intressiä ja etua olematta esteellinen. Nämä esteellisyysasiat ansaitsevat tulla selvitetyksi ihan konkreettisesti.

Pohjolaisen mukaan todella kiusallista olisi sekä yliopiston että kaupungin kannalta, jos kaupunginjohtajan esteellisyys tulisi todettua valituksen tai kantelun johdosta.

-Kaupunginjohtajan mielestä kaupungin kokonaisetu voi olla se, että varmistetaan Skinnarilan hengen kohottamista ja kampuksen kehittämistä, jonkun toisen mielestä se voi olla joku muu. Kaupunginhallinto on kuitenkin kaupunkilaisia varten ja kaupungin on ajettava kunnan jäsenten etua.

Kuntaliiton johtava lakimies Taisto Ahvenainen selvittää, että kaupunginjohtaja joutuu aina kunnan puolella miettimään, voiko osallistua sellaisen asian valmisteluun, joka koskee sitä tahoa, jonka hallituksessa on.

-Sen tyyppisiä edustustehtäviä, jotka synnyttävät omassa perusviran hoidossa usein esteellisyystilanteita, ei kunnanjohtajan ole syytä ottaa. Esteellisyys on syytä selvittää jo etukäteen ennen kuin näihin ulkopuolisiin tehtäviin lähtee.

Tuomioistuimessa on otettava huomioon myös se, miltä esteellisyysasia näyttää ulkopuolisen silmin.

-Esteellisyyttä arvioidessa on mietittävä, miltä se tuntuu korvien välissä ja miltä se näyttää ulospäin.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Seppo Miettinen sanoo hyväksyneensä kutsun yliopiston hallitukseen, koska kaupunginjohtaja ”ei voi jättäytyä kaikkien tällaisten toimintojen ulkopuolelle”. Tiettävästi muiden yliopistojen hallituksissa ei ole kaupunginjohtajia.

Hallintomenettelylaki 10 §

Virkamies on esteellinen muun muassa, jos …

…hän on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, julkisoikeudellisessa laitoksessa tai liikelaitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa.

… luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

LTY:n hallitus

Puheenjohtaja, Maintpartnerin konsernijohtaja Tuomo Rönkkö Varapuheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen Kalevala Korun toimitusjohtaja Laura Lares Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula Professori Kaisu Puumalainen Professori Jarmo Partanen Lehtori Ritva Tuunila Teekkari Joonas Grönlund

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju