Linnoitus saa muoviputkea sisuksiinsa

Lappeenrannan Vesi uusii vanhat vesiputket. Uudet muoviputket sujutetaan vanhojen sisään harvoista montuista, jotta koko katua ei tarvitse repiä auki.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Vesi uusii Linnoituksen vesiputkia. Rakennuttajainsinööri Matti Pylkkänen kertoo, että uutta muoviputkea asennetaan koko Kristiinankadun matkalle. Samalla uusitaan taloihin johtavat sivuputket liittimineen kaikkineen.

Putkityö ajoitettiin syksyyn, jotta se häiritsee mahdollisimman vähän turismia ja elämää.

Linnoituksessa on sattunut viime vuosina useita putkirikkoja. Vesiputket oli tarkoitus uusia jo viime vuonna, mutta työhön ennätettiin vasta nyt.

KRISTIINANKATUA ei ole jouduttu kaivamaan kokonaan auki. Pylkkänen kertoo, että vesiputkisto uusitaan sujuttamalla.

Tämä tarkoittaa, että koko putkilinjaa ei avata. Putkien risteyksiin on tehty kaivantoja, joista käsin uudet putket sujutetaan entisten sisään.

Näin Linnoituksen nupukivikatuja ja kiveyksiä tarvitsee repiä auki mahdollisimman vähän.

— Kiveysten purkaminen ja uudelleen rakentaminen ovat työläimpiä hommia koko putkityössä, Pylkkänen sanoo.

TYÖMAA on haitannut Linnoituksessa liikkumista. Kristiinankadun pientareella kulkee kinttupolun tapainen. Työn alussa Linnoituksen pohjoinen Savonlinnan portti oli suljettuna, nyt on suljettu eteläinen eli Viipurin portti.

Pylkkänen kertoo, että eteläinen portti avataan tulevaksi viikonlopuksi, jotta Linnoituksen kekrimarkkinat voidaan järjestää.

Putkityö kestää vielä parisen viikkoa. Kovia pakkasia ei työmaalle toivota. Väliaikainen vedenjakelu kiinteistöihin on järjestetty maanpäällisiä putkia pitkin.

— Juoksuttamalla putket pysyvät sulana, mutta nyt ei toivota 20 asteen pakkasia, Pylkkänen sanoo.

KUN UUDET PUTKET on saatu maahan, montut täytetään, mutta ne jäävät sorapinnalle. Kiveykset rakennetaan entiselleen ensi keväänä.

Töiden aikana Linnoituksessa on ollut tunnin parin vesikatkoksia, mutta pidempiä katkoksia ei ole ollut.

Uutta 90 millin muoviputkea sujutetaan 120-millisten teräsputkien sisään. Ensin teräsputket porataan kauttaaltaan auki.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Linnoituksen työmaalla sujutettiin keskiviikkona 190 metriä uutta vesiputkea. Matti Laaksonen (vas.) ja Matti Palonen ovat Suomen putkistopalvelun työntekijöitä, jotka kiertävät samoissa hommissa ympäri maata, seuraavaksi Imatralle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen