Päättäjät selvittävät Miettisen esteettömyyden

Poliitikot haluavat varmistaa, että länsialueen uimahalliasian voi tuoda valtuuston käsittelyyn tänään maanantaina. Jos esteellisyys todetaan, asia jäänee pois kokouksen asialistalta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) ja valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) haluavat selvittää kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mahdollisen esteellisyyden länsialueen kuntoilu- ja monitoimihalliasiassa.

-Nyt olisi hyvä saada lainopillinen kanta kaupunginjohtajan esteellisyyteen. Tässä ei riitä pelkästään kaupunginjohtajan oma näkemys. Selvitys pitää saada ennen maanantai-illan valtuuston kokousta, sanoo Torniainen.

Valtuusto käsittelee länsialueen uimahallia, jonka kaupunginhallitus esittää rakennettavaksi Skinnarilan kampukselle ammattikorkeakoulun yhteyteen.

-En lähde tässä arvioimaan Miettisen esteellisyyttä. Mutta jos tulisi näkemys, että kaupunginjohtaja olisi esteellinen, silloin (uimahalli) asia on minun käsittääkseni otettava listalta pois.

Miettinen on Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallituksen jäsen. Miettisen esteellisyyden selvittäminen laajemminkin tuli esiin, kun professori Teuvo Pohjolainen totesi (ES 26.11.) kaksoisroolin tuovan esteellisyysongelmia. Esteellisyyden arvioinnissa kannattaa olla tarkka ja selvittää mahdolliset esteellisyystilanteet konkreettisesti.

Torniaisen mielestä on hyvä, että asiasta nyt keskustellaan.

-Yleisesti näistä esteellisyysasioista on keskusteltu paljonkin kaupunginhallituksessa. On toivottu sitä, että jos vain tuntuu, että ehkä olisi esteellinen ja vaikkei olisikaan, on hyvä silti jäävätä itsensä.

Heikki Järvenpään mielestä asian nostaminen julkisuuteen on ollut sensaatiohakuista.

-En ole juristi, mutta asiaa on täysin liioiteltu. En kuuna päivänä voisi uskoa, että Miettinen olisi esimerkiksi tässä uimahalliasiassa jäävi.

Järvenpää toteaa, että kaupunginjohtaja edistäessään kaupungin etua edistää aina myös yliopiston etua.

-Pitäisikö kaupunginjohtajan siis joka asiassa jäävätä itsensä?

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) katsoo Miettisen olleen tarkkana esteellisyysasioissa.

-Mutta tämä tilanne pitää nyt ilman muuta selvittää ja toimia sitten sen mukaan. Hyvä, että asia tuli esille. Päätökset pitää tehdä niin, että ne ovat lainmukaisia, etteivät ne valituksen takia mene nurin.

Arvela noudattaa itse ohjetta, jonka mukaan silloin, jos rupeaa edes miettimään mahdollista jääviyttään, jäävää itsensä.

Toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) sanoo, ettei Miettinen ainakaan uimahalliasiassa ole jäävi.

-Koska kyse ei ole yliopiston intressistä vaan ammattikorkeakoulun ja kaupungin välisestä asiasta.

Hakula arvelee, että kampusuimahallin vastustajat pelaavat esteellisyydellä.

-Yritetään saada tuo asia jääviydellä nurin. Miettisen hallituspaikan ja uimahalliasian koplaaminen osoittaa tarkoitushakuisuutta ja taitamattomuutta.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen mahdollinen esteellisyys länsialueen uimahalliasiassa selvitetään pikavauhtia.

Hallintomenettely-aki 10 §

Virkamies on esteellinen muun muassa, jos:

Hän on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, julkisoikeudellisessa laitoksessa tai liikelaitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa.

Luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju