Rautjärvi velkaantuu ensi vuonna lisää

Rautjärven vuoden 2011 talousarvion laadinta viime vuotta helpompaa. Kesän myrskyt uudistavat katuvalot. Kunta ei leikkaa palveluja.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Rautjärven kunta ottaa ensi vuonna lisää lainaa. Kolmen miljoonan euron lainasta kaksi miljoonaa on pitkäaikaista ja miljoona lyhytaikaista lainaa.

-Meidän pitää varautua investointien maksamiseen, mikä johtaa velkaantumiseen, sanoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Suurin investointi on hoitokeskuksen remontin jatkuminen, joka ensi vuonna nielee kolme miljoonaa euroa. Muut suuremmat erät menevät rakennusten ja teiden kunnossapitoon sekä ulkovalaistuksen uusimiseen.

Rautjärvi aikoo uudistaa myrskyn runnomia katuvaloja led-aikakauteen, jolloin valoja voisi polttaa Simpeleellä läpi yönkin.

RAUTJÄRVEN lainakanta nousee ensi vuonna 5,7 miljoonaan euroon. Takaisinmaksu alkaa jo ensi vuonna ja sitä helpottavat hoitokeskuksen ja yhteiskoulun remonteista saatavat jälkirahoitteiset valtionosuudet.

-Kun hoitokeskuksen valtionosuudet tulevat vuonna 2012, lyhytaikaiset lainat poistuvat. Mutta aika tiukille menee kassa.

Anttilan mukaan velkaantuminen näyttää pysyvän kuitenkin kurissa, mitä helpottaa oikeaan aikaan nostettu veroprosentti.

KUNNANJOHTAJAN mukaan ensi vuoden talousarvion laatiminen sujui valoisammissa merkeissä kuin viime vuoden taantuman odottelussa. Tämän vuoden tulot eivät kunnassa romahtaneetkaan ja menot pysyivät kurissa.

-Myös ensi vuoden toimintakulut pysyvät kurissa. Tulot hivenen nousevat, sanoo Anttila.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kulut näyttävät pysyvän luvatuissa raameissa.

Anttilan mukaan kesän myrskyjen tappiot ovat noin 300 000 euroa.

M-Realin Simpeleen tehtaiden tämän hetken irtisanomiset vaikuttavat kunnan talouteen vasta ja ainoastaan vuonna 2012.

-Tulot tippuvat silloin 250?000 euroa, mutta sitten valtionosuudet tasaavat tappiot. Irtisanomisten muita heijastusvaikutuksia ei ole voitu arvioida.

Anttilan mukaan Simpeleellä ilmapiiri on masentunut. Alueen elinvoimaisuuteen pitää satsata ja olla tyytyväinen uudesta kartonkikoneesta.

ANTTILA toteaa, ettei kuntalaisilta leikata ensi vuonna palveluita, vaikka muun muassa oppilasryhmiä järjestellään uudestaan.

Vuodenvaihteen jälkeen kunnantalolle avautuu myös viranomaisten yhteispalvelupiste.

Vuoden 2011 talousarviossa on varattu suunnittelurahaa myös Simpeleen uuden paloaseman rakentamiselle ja Asemanseudun huonokuntoisten vanhustentalojen korjaukseen.

Kunnan kehitysjohtajan Annaleena Ritan mukaan Asemanseudun vanhusten asuntojen tarve mietitään ensin, mutta ainakin osa remontoidaan itsenäiseen asumiseen sopiviksi.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen