Veteraanit pelkäävät kylpylän kuntoutustoiminnan lakkaavan

Kaupungin johto vakuuttaa veteraanien kuntoutustoiminnan jatkuvan. Neuvottelut Lappeenrannan kylpylän liiketoiminnan myymisestä ovat loppusuoralla.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kuntoutus- ja kylpyläsäätiö käy parhaillaan neuvotteluja Lappeenrannan kylpylän liiketoiminnan myymisestä. Neuvotteluja on käyty Punkaharjun kuntoutuskeskuksen ylläpitäjän Kruunupuisto Oy:n edustajien kanssa.

Samasta syystä kylpylän johdon ja henkilökunnan välillä on käynnistetty yt-neuvotteluja. Säätiöasiamiehen tehtäviä vuoden loppuun hoitavan kaupungin rahoitusjohtajan Vesa Matikaisen mukaan kylpylän toiminta on raskaasti tappiollista.

Etelä-Karjalan sotaveteraanit ja sotainvalidit ovat huolissaan kuntoutustoiminnan jatkumisesta.

Tiistaina kaupungintalolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) vakuutti, että veteraanien kuntoutusta jatketaan. Samaa vakuutti myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kehittämisjohtaja Merja Tepponen.

-Kaupunginhallitus ja kaupungin virkamiesjohto ovat lähteneet neuvotteluissa siitä, että veteraanin kuntoutus jatkuu Lappeenrannan kylpylässä, Torniainen sanoi.

MATIKAISEN mukaan kylpylä on korjausinvestointien ansiosta hyvässä kunnossa. Kylpylän taloudellinen toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut viime vuosina nopeasti.

-Veteraanien kuntoutusvuorokausien määrä on tippunut jo monta vuotta peräkkäin noin tuhannella vuodessa, Matikainen kertoi.

Matikaisen mukaan Lappeenrannan kaupungin ja muiden kuntien sekä valtiokonttorin rahoittamien palvelujen kysynnän väheneminen on tehnyt kylpylän toiminnasta tappiollista.

-Vuotuiset tappiot ovat olleet sen verran suuria, että toiminta on tullut nykyisellä kustannusrakenteella mahdottomaksi, hän jatkoi.

Matikainen oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että veteraanien kuntoutusta koskeva asia saadaan järjestetyksi.

TEPPOSEN mukaan veteraanien keski-ikä on nyt 88 vuotta. Valtionkonttorin maksamien hoitojen lisäksi Lappeenrannan kaupungin budjetissa on 166?000 euron määräraha veteraanien kuntoutusta varten. Sote-piiri on myös kehittänyt heitä varten uusia kuntoutusmuotoja.

-Täällä on kehitetty kotikuntoutusta, Tepponen kertoi.

Sotainvalidien puolesta puhunut Aarre Turunen ihmetteli, eikö yhteiskunnalla ole enää rahaa veteraanien kuntoutukseen kuin juhlapuheissa. Turunen muistutti, ettei kaikkia veteraaneja voida kuntouttaa kotona.

-Veteraanit eivät halua luopua tästä huippuosaajien joukosta. Ei tällaista laitosta mielellään anna liikemiesten hoidettavaksi, Turunen puolusti kylpylää ja sen työntekijöitä.

TURUSEN mielestä Lappeenrannan kylpylään keskittynyt korkeatasoinen osaaminen pitää säilyttää.

-Meillä on 15 vuoden päästä valtava määrä kuntoutusta tarvitsevia vanhuksia, Turunen muistutti.

Mannerheimin ristin ritari Tuomas Gerdt muistutti tilaisuuden avauspuheessa, että veteraanien keski-ikä on korkea.

-Heidän kuntonsa pikemminkin huononee kuin paranee ja hoidon tarve kasvaa samalla kun määrärahat pienenevät, Gerdt sanoi.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Veteraanit Aarre Turunen ja Tuomas Gerdt kuuntelivat, kun kylpylän säätiöasiamies Vesa Matikainen kertoi kylpylän taloudellisesta tilasta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela