Categories
Artikkelit

Allegron yhteysbusseissa toistaiseksi vähän matkustajia

Yhteys on ollut positiivinen yllätys venäläismatkaajille. Liikennöitsijät toivovat, että bussivuoroja mainostettaisiin.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Allegro-junien aikatauluihin sovitetut bussivuorot Lappeenrannan keskustan ja Vainikkalan välillä ovat toistaiseksi vetäneet vähän matkustajia. Vuoroja liikennöiviltä Tilausliikenne Pekiltä ja Kymen Chartelinelta kerrotaan, että matkustajia on vuoroa kohden ollut vain muutama.

-Kahta kolmea ihmistä saattaa olla. Ei ole tungosta näkynyt, linjatakseilla reittiä ajavan Pekki Ky:n Markku Pekki kertoo.

Muutamista matkustajista puhuu myös Kymen Chartelinen Petri Reunanen. Charterlinen tytäryhtiö E.?Rantanen ajaa pikkubussilla Vainikkalaan muun muassa aamun täysin uutta, Allegron yhteysvuoroksi räätälöityä vuoroa.

Reunasen mukaan alku on silti ollut lupaava.

-Yhteys on ollut suuri positiivinen yllätys matkustajille. Uskon, että kun sana leviää, ihmiset ottavat vuorot omakseen, Reunanen arvelee.

Allegrolta tulijat ovat Reunasen mukaan olleet venäläisiä. Se, että bussiyhteyttä ei vielä tunneta, näkyy matkustajien eurorahan puutteena. Tilalle on tarjottu milloin mitäkin valuuttaa ja luottokortteja.

Lappeenrannan ja Vainikkalan väliset bussivuorot rukattiin uuteen uskoon 12. joulukuuta, jolloin nopea Allegro-juna alkoi liikennöidä Pietarin ja Helsingin väliä.

Uuden aamuvuoron lisäksi entisiä vuoroja soviteltiin juna-aikatauluihin sopiviksi. Samalla reittejä oikaistiin niin, että Simolan kautta kulkee entistä harvempi vuoro. Tästä Markku Pekki kertoo saaneensa kritiikkiä paikallisilta.

-Sellaista kommenttia on tullut matkustajilta, etteivät vuorot ole ainakaan heidän mielestään parempaan suuntaan menneet.

Myös Reunanen kertoo huomanneensa, että joidenkin koululaisten ja työmatkaajien sapluunat sekosivat. Kaikkiaan Vainikkalasta on hänen mielestään silti nyt erinomaiset yhteydet keskustaan paikallisillekin.

Vuorot toteutettiin liikennöitsijöiden mukaan niin kovalla kiireellä, ettei kunnon suunnitteluun jäänyt aikaa. Nyt liikennöitsijät toivovat kaupungin ja VR:n levittävän tietoa yhteyksistä.

VR on luvannut tietoa juniin. Tärkeää olisi tieto myös toisinpäin:

-Nyt kerrotaan, että vuodenvaihteen Allegrot on myyty täyteen. Meille pitäisi saada tieto siitä, montako lippua on myyty Vainikkalaan, niin tiedämme varautua, Reunanen penää.

Vuorojen tullessa tutuiksi matkustajamäärät ehkä nousevat.

Esimerkiksi tutulta Tolstoi-junalta bussiin nousee enemmän väkeä kuin Allegrosta.

Liikennöitsijöiden toiveissa olisi myös kunnon opastus Lappeenrannan päässä. Nyt pysäkillä on aikataulu, muttei viitettä junayhteyteen.

-Keskustan aikataulut ovat olleet surkeassa jamassa jo kauan. Kerrotaan, että ne ovat väliaikaisia ratkaisuja, Markku Pekki moittii.

Lappeenrannan kaupungilta ei väliviikolla osattu kertoa, aikooko kaupunki edistää liikennöitsijöiden toivomaa tiedonkulkua.

-Selvitelemme asiaa, Irmeli Silventoinen teknisen toimen palvelutuotannosta kertoo.

Kirjoittaja:
Seija Hackman