Etelä-Karjalaan tulossa RAY:lta laiha potti

Etelä-Karjala pärjäsi Raha-automaattiyhdistyksen rahanjaossa nyt selvästi muita maakuntia huonommin. Vain Kainuussa yhdistykset saivat vielä vähemmän avustuksia.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Raha-automaattiyhdistyksen hallitus esittää avustuksia ensi vuonna yhteensä 780 järjestölle 1?582 kohteeseen. Rahaa paikallisille ja valtakunnallisille järjestöille on luvassa yhteensä 268,2 miljoonaa euroa, jos avustusten jaosta tammikuussa lopullisesti päättävä valtioneuvosto ei muuta esitystä.

Eteläkarjalaiset järjestöt ovat saamassa vain 1,2 miljoonaa euroa. 26:sta RAY:n avusta hakeneesta järjestöstä 10 on jäämässä kokonaan ilman tukea.

Eteläkarjalaiset järjestöt anoivat avustusta yhteensä 4,2 miljoonaa euroa. Avustuksia on tulossa keskimäärin 29 prosenttia haetusta summasta. Keskiarvossa ovat mukana myös ne järjestöt, jotka eivät saa avustusta.

Koko maassa järjestöt hakivat avustuksia yhteensä 422,8 miljoonaa euroa. Valtakunnalliset järjestöt ovat saamassa keskimäärin yli 80 prosenttia hakemastaan avustussummasta. Paikallisetkin järjestöt ovat pärjänneet hyvin esimerkiksi Kymenlaaksossa, jossa ne saavat keskimäärin yli 50 prosenttia hakemastaan avustuksesta.

OSASTOPÄÄLLIKKÖ Mika Pyykön mukaan RAY:n hallituksella ei ole mitään alueellisia kriteerejä, kun esitys avustusten jaosta tehdään. Hakemukset ratkaisevat sen, miten raha maantieteellisesti jakautuu.

-Voimme reagoida vain saamiimme hakemuksiin. Hakemuksia peilataan avustusstrategiaamme ja niistä tehtyihin tarkentaviin linjauksiin, Pyykkö sanoo.

Eteläkarjalaiset järjestöt ovat tehneet tänä vuonna vain vähän suuria rakennushankkeita koskevia hakemuksia. Se lienee yksi syy siihen, että ne jäävät nyt rahanjaossa soittelemaan toista viulua.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Piret Rouvali, Tarja Nalli, Leena Pääkkönen ja Marjut Tilli mankeloivat torstaina Laptuotteen pesulassa lakanoita. Laptuote-säätiö haluaisi peruskorjata nykyiset tilansa Kivenkadulla ja rakentaa uudisrakennuksen Raha-automaattiyhdistyksen tuella..

Kirjoittaja:
Matti Saarela