Categories
Artikkelit

Freskot nostavat Saaren kirkon maalaushintaa

Anssi Kemppinen PARIKKALA. Parikkalan seurakunta maalauttaa Saaren kirkon sisätilat.Haasteena on alttarifresko, joka on yksi Suomen suurimpia. Kirkon holvikaarissa on lisäksi seurakuntalaisten lahjoittamia seinä- ja koristemaalauksia.-Freskojen säilyttäminen nostaa kyllä hintaa. Meillä ei ole vielä minkäänlaista arviota, paljonko työ maksaa. Asia käsitellään ensi vuonna, sanoo kirkkoherra Erkki Lemetyinen.Lemetyisen mukaan kirkko maalataan, koska sisätilat ovat likaantuneet. Osin lika on tullut kynttilöiden noesta ja myös ulkopuolelta on tullut vähän vesivuotoa.SAAREN kirkon maalausurakan hinta ei tosin nouse lähellekään viime aikojen isoja kirkkoremontteja, joita on suunniteltu tai tehty maakunnan seurakunnissa.Savitaipaleen seurakunta aikoo laittaa kivikirkkonsa tornin kuntoon noin 2,4 miljoonalla eurolla.-Työ aloitetaan nyt räystäskourujen korjauksella. Tornin korjaus alkaa parin kolmen vuoden kuluttua, sanoo talouspäällikkö Mervi Ukkonen.Lappeenrannan kirkon iso peruskorjaus nieli kaksi miljoonaa euroa. Viimeisenä laitettiin kupolit paikalleen vuonna 2008.RAKENNUSKOHTEISIIN voi hakea avustusta kirkon keskusrahastosta. Jaettavaa on vuosittain noin viisi miljoonaa euroa.Summa on pysynyt samana, vaikka kirkosta on lähtenyt jäseniä ja seurakuntien talous on huonontunut.-Ensi vuonnakaan ei tule merkittäviä muutoksia, ehkä mennään vain pienempiin summiin, sanoo yliarkkitehti Antti Pihkala Kirkon keskushallinnosta.Pihkalan mukaan tänä vuonna avustusta haki noin 60 seurakuntaa, joista yli puolet sai avustusta.TUKEA voi saada kustannuksista 10-90 prosenttia. Köyhempi seurakunta saa enemmän ja rikkaampi vähemmän tai ei lainkaan.-Me olemme joutuneet maksamaan remontit kokonaan itse. Kirkon avustukset on tarkoitettu pienille seurakunnille, kommentoi Lappeenrannan seurakuntayhtymän talousjohtaja Irmeli Hakkarainen.Savitaipaleen seurakunta on saanut nykyiseen remonttiin avustusta 17 prosenttia. Parikkalan aiemmissa remonteissa avustus on ollut kustannuksista viidennes.PUNATIILINEN Saaren kirkko on arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema ja valmistunut vuonna 1934.Alttarifreskon on maalannut taiteilija Laila Järvinen ja seinämaalaukset taiteilija Emil Ruokolainen.Ruokolainen on koristellut seinät myös Launiksen suunnittelemassa Karjalan Lumivaaran kirkossa, joka on rakenteeltaan lähes kopio Saaren kirkosta.Ruokolaisen käden töitä löytyy myös Kolmen kruunun ravintolasta Helsingin Liisankadulta.KUVATEKSTIKai SkyttäParikkalan Saaren kirkon alttarifresko on Suomen suurimpia alttaritauluja. Sen koko on 44 neliömetriä.

Anssi Kemppinen

Kirjoittaja: