Imatran golfravintolan toiminta katkolla

Vuokrasopimus on irtisanottu helmikuun lopusta, ja jatkosta neuvotellaan joulun jälkeen. Stora Ensolla ei tällä haavaa ole aikeita myydä kartanoa.

IMATRA. Imatran golfkentän Rantahovi-kartanoravintolan toiminta on katkolla. Jo kaksi vuosikymmentä kartanossa ravintolayrittäjinä ollut Ritva Markkula yhdessä miehensä Risto Markkulan kanssa on irtisanonut toistaiseksi voimassa olleen vuokrasopimuksen.

Markkuloiden yhtiön Imatran Rantahovi Ky:n vuokrasopimus päättyy näillä näkymin helmikuun lopussa.

Imatran Golfin toiminnanjohtaja Turkka Ollilainen sanoo, että keskustelua ravintolatoiminnan jatkosta käydään joulun jälkeen.

Mahdotonta ei ole, että golf-yhtiö tekee ravintolayrittäjien kanssa uuden sopimuksen.

Ritva Markkula ei vielä tarkemmin kommentoi asiaa. Hänellä on parhaillaan täysi työ ravintolan joulusesongin kanssa, ja tulevaisuudensuunnitelmia pohditaan sen jälkeen.

Ollilainen ymmärtää, että kuusikymppiset yrittäjät ehkä haluavat jo vetää henkeä.

Hän kuitenkin toivoo, että hyvät yhteistyökumppanit voisivat jatkaa vielä jonkin aikaa. Näin aikaa jäisi uuden yrittäjän etsimiseen ja ravintolan tulevaisuuden pohtimiseen.

Golfyhtiöllä itsellään on erillinen kahvila- ja huoltorakennus päärakennuksen lähettyvillä. Sieltä asiakkaat saavat suurimpaan hätään syötävää ja juotavaa.

Suojellussa kartanon päärakennuksessa golfyhtiö on muun muassa pitänyt hallituksen kokouksia.

Ollilaisen mukaan kartanoravintola on ollut hyvä lisä golfkentän toimintaan. Imatran kaupunki haluaa lisää potkua matkailuun, ja omaleimainen ketjujen ulkopuolinen ravintola sopii siihen hyvin. Golfkenttä kuitenkin elää ilman ravintolaakin.

— Ehkä on hyvä vetää välillä henkeä ja miettiä, kuinka tärkeä ravintola on meille tai onko tiloilla meille muuta käyttöä, Ollilainen pohtii.

Kartanomaisen suojellun päärakennuksen samoin kuin ympäröivän golfkentän muine rakennuksineen omistaa metsäjätti Stora Enso. Ravintolan ohella päärakennuksessa on viisi huonetta majoittumiseen.

Imatran Golf Oy on vuokrannut lähes 60 hehtaarin alueen rakennuksineen Storalta, ja golfyhtiö on puolestaan vuokrannut Rantahovin edelleen Markkuloille.

Imatralla on liikkunut huhuja siitä, että Stora Enso olisi myymässä ydinliiketoiminnastaan kaukana olevan suojelukiinteistön. Osastopäällikkö Jakke Mänttäri Stora Ensolta kuitenkin sanoo, että konkreettisia myynti- tai muita suunnitelmia ei ole olemassa.

— Olemme tietysti kartoittaneet ei-ydinliiketoimintaamme kuuluvia tiloja ja olemme miettineet, myydäänkö niitä. Meillä ei nyt kuitenkaan ole erityisiä suunnitelmia olemassa, Mänttäri sanoo.

Rantahovi eli Immolan kartano

Immolan kartanosta tuli 1600-luvulla Reinold Ungern-Sternbergin läänitys.

1700-luvun isojaon jälkeen kartanon maat olivat useiden yksityisten lampuotihaltijoiden hallussa.

1860-luvulla kartanon omistajaksi tuli Risteliuksen suku ja 1900-luvun lopulla Tornatorin johtaja Reguel Wolff.

1930-luvun alussa kartano siirtyi Enso-Gutzeitille, nykyiselle Stora Ensolle.

Kartanosta kasvoi maineikas rotukarjan kasvattaja. Karjatalous ja maanviljelys jatkuivat 1970-luvun alkuun.

Golfin peluu kartanon mailla alkoi 1980-luvulla.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara