Kaukaan lakkautettu vaneritehdas puretaan

30 000 neliön purkaminen maksaa yli miljoona euroa. UPM päättää ilmeisesti syksyllä, rakennetaanko tehdasalueelle biopolttoainelaitos.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. UPM jätti purkulupahakemuksen Lappeenrannan Kaukaan vaneritehtaasta maanantaina. Tiloille ei löytynyt taloudellisesti perusteltua uusiokäyttöä.

Tehdas lakkautettiin tammikuussa. Vaneritehtaan koneiden ja laitteiden purkutöihin osallistui 40 vanerilaista. Ensi kesänä myös valtava noin 30 000 neliön rakennus on suunnitelmien mukaan maan tasalla.

Viime vaiheissa tehdas tarjosi työtä 300 irtisanotulle. Heistä edelleen noin 90 on ilman työ- tai opiskelupaikkaa.

Tehdastiloihin yritettiin saada uutta toimintaa, muun muassa valtiollisen tieteen tietotekniikan keskuksen, CSC:n, tietokonesalia. Sen hakemisesta kuitenkin luovuttiin jo hakuvaiheessa. Ensinnäkin vaneritehtaan tilat todettiin osittain purkukuntoisiksi ja toiseksi Kaukaan tehdasalueelle ryhdyttiin alustavasti suunnittelemaan biopolttoainelaitosta. Tietokonesali sijoitettiin Kajaaniin UPM:n entisen paperitehtaan tiloihin.

Tehtaanjohtaja Raimo Särkelä selvittää, että vaneritehtaan koneita on siirretty Savonlinnaan tulevalle vaneritehtaalle sekä Venäjälle Chudovon tehtaalle.

Vaneritehtaan ensimmäinen, nykyisin rakennuksen keskellä sijaitseva osa valmistui noin vuonna 1925. Sen jälkeen rakennus on kasvanut pala palalta kaksi- ja kolmikerroksiseksi mammutiksi. Purkaminen tulee kalliiksi.

-On arvioitu, että siinä palaa rahaa miljoonasta puoleentoista miljoonaan euroa, kertoo Särkelä.

Osa purkujätteestä käytetään maanrakennusaineena, mutta osa joudutaan kuljettamaan kaatopaikalle.

-Ensi vuonna astuu voimaan vielä kaatopaikkaverokin. Senkin takia ja ympäristösyistä mahdollisimman paljon jätteestä pyritään kierrättämään ja hyödyntämään.

Matala tehdasrakennus levittäytyy laajalle, mutta ei ole mikään maamerkki. Viereinen suojeltu rakennus, rullatehdas, sen sijaan näkyy esimerkiksi Saimaalle.

Tehdasalueelle suunniteltu biopolttoainelaitos vauhditti Raimo Särkelän mukaan purkamispäätöstä.

-Biopolttoainelaitos vie meiltä puukentän tilaa ja puukentille saadaan uutta tilaa vaneritehtaan paikalta.

UPM odottaa parhaillaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ratkaisua biopolttoainelaitoksen yva-selvityksestä.

-Odotamme ratkaisua päivänä minä hyvänsä. Kun tämä viranomaispuoli on kunnossa, UPM on valmis tekemään kesän tai alkusyksyn aikana päätöksen siitä, miten tämä homma sitten lähtee menemään. Rakentamispäätös todennäköisesti ja toivoakseni tehdään.

Suunnitelmien mukaan biopolttoainelaitos voisi aloittaa vuonna 2013. Kyseessä olisi ensimmäisen vaiheen koelaitos. 25 miljoonan euron investointi työllistäisi noin 20 henkilöä. Jos toinenkin vaihe toteutetaan, se maksaisi sata miljoonaa euroa ja toisi 10?-?20 työpaikkaa lisää.

UPM on hakenut valtiolta tukea investointiin.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kaukaan vaneritehdas on valtava, mutta matalahko kolossi.

Kolme hehtaaria tehdastilaa

Kaukaan vaneritehtaan rakentaminen aloitettiin vuonna 1925.

Tehdasta on laajennettu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2000.

Tontin pinta-ala on 5,7 hehtaaria, josta varastotilaa on hehtaarin verran.

Tehtaan lattiapinta-ala on 3,1 hehtaaria, ja se jakautuu pariinkymmeneen erilliseen tilaan.

Lähde: UPM Kaukas

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju