Kaupunginteatteri taiteilee ensi vuonna eläkekulujen kanssa

Vierailuesityksistä saatetaan joutua karsimaan Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Teatteritalon suunnittelu alkaa ensi vuonna. Uusi kirjastoauto alkaa liikennöidä todennäköisesti syksyllä.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Kaupungin kulttuuritoimelle myönnetyt määrärahat ensi vuodelle ovat Lappeenrannassa tiukat, mutta niiden kanssa pystyy elämään, luonnehtii kulttuuritoimenjohtaja Päivi Parviainen. Kaupunginvaltuusto löi vuoden 2011 talousarvion lukkoon maanantaina.

Kirjasto voi hankkia aineistoa entiseen malliin, ja orkesterin, museotoimen sekä teatterin budjetit saivat valtionosuuksiensa indeksikorotuksen. Orkesterille ja museotoimelle korotus merkitsee molemmille 9 000 euron ja teatterille 16 000 euron lisäystä muuten tämänvuotisella tasolla pysyvään budjettiin.

Teatterin talouspäällikkö Raija Tokkolalla on miettimistä siinä, kuinka kattaa kulut, jotka koituvat kolmen teatterin työntekijän jäätyä yhtaikaa työkyvyttömyyseläkkeelle. Näistä eläköitymisistä kertyy kolmena seuraavana vuonna kuluja yhteensä noin 120 000 euroa kunakin vuonna.

— Sen verran pitäisi nipistää muualta. Tämä on rankka tilanne, Tokkola luonnehtii.

Säästämisen varaa on teatterissa vaikea löytää lavastuksen ja puvustuksen määrärahoista, noin 72 000 eurosta, tai markkinoinnista, joka pärjäilee noin 100 000 eurolla vuodessa. Suurin osa teatterin noin kolmen miljoonan euron budjetista on kiinteitä kuluja sekä palkkoja, joista ei voi nipistää.

— Tämä on aikamoinen kiikkulauta. On ehkä puututtava vierailijoitten määrään, sillä se on melkein ainut, mistä voi ottaa. Mutta jos vierailuesityksiä karsitaan, häviää tulojakin, Tokkola harmittelee.

Lappeenrannan kaupunginteatterirakennuksen — joko uuden rakentamisen tai nykyisen peruskorjauksen — suunnitteluun varattiin 100 000 euroa ensi vuodelle.

Kaupunginhallitus muovaa teatterirakennuksesta oman esityksensä todennäköisesti joulukuussa, ja sen pohjalta kaupunginvaltuusto päättää joko uuden rakentamisesta tai vanhan korjaamisesta ensi tammikuussa.

Juuri muita investointeja ei kulttuuritoimelle ole luvassa kuin uusi kirjastoauto, joka nielee 270 000 euroa. Siihen valtio myöntää avustusta 140 000 euroa.

Kirjastoauton hankintaan liittyvät toimet alkavat heti ensi vuoden alusta. Ennen kuin auto on valmiina starttaamaan, aikaa kuluu kuukausia kilpailutuksineen kaikkineen. Uusi auto päässee liikkeelle syksyllä.

Päivi Parviainen haaveilee, että uuden auton myötä voitaisiin pysäkkien ja vuorojen määriä lisätä.

Elokuussa järjestettävälle Linnoituksen yölle varattiin 50 000 euroa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen