Sorvikiven Vainikat saavat kivet kellumaan

Vuoden savitaipalelaiset arvostavat kotiseutuaan ja sen mahdollisuuksia. Oma palkintolautanen valmistui ilman taka-ajatuksia.

SAVITAIPALE. Vuoden savitaipalelaisiksi valitut Kaarina ja Eero Vainikka saivat kunnan itsenäisyysjuhlassa palkinnoksi tutun esineen. Äärimmäisen harvinaisesta Savitaipaleen pallograniitista valmistettu lautanen on Vainikoiden omaa käsialaa.

– Emme todellakaan tienneet tehneemme itsellemme lautasta, kun toteutimme kunnan tilausta, Kaarina Vainikka naurahtaa.

Vainikoiden mukaan palkinto ei tullut ainakaan minään sisäpiirikauppana, sillä yrittäjäpariskuntaa ei juuri näy luottamustoimissa tai muissa kekkereissä. Aika ei riitä harrastamiseen, ja Eero Vainikka tunnustaa viihtyvänsä muutenkin parhaiten lauman laitamilla.

MAAILMALLA Vainikat ovat kenties tämän hetken tunnetuimmat savitaipalelaiset. Satoja Sorvikiven työstämiä kivipalloja kelluu kirkoissa ja kauppakeskuksissa, lastensairaaloissa ja puistoissa.

– Kaukaisin pallo pyörii Havajilla. Uusi Seelanti taitaa olla napajäätiköiden ohella ainoa sellainen paikka, ettei siellä ole meidän kiveä, Eero Vainikka laskeskelee.

Kivien asentamis- ja vihkiäismatkoilla Vainikat ovat nähneet maailmaa.

Eero Vainikan merimiesvuosina ja sittemmin Ruotsin Göteborgissa syntynyt näkemys kotiseudun arvosta on reissaamisen myötä vain kirkastunut.

– Tämä maa on meille kansallisaarre, vastaavaa ei ole missään. Meidän pitäisi olla iloisia siitä, että saamme elää lintukodossa. Miljoonat ihmiset maailmalla vaihtaisivat mielellään osia kanssamme, Eero Vainikka tähdentää.

– Jos ihmisellä on oma kotikylä, se on tosi paljon enemmän kuin monella muulla tässä maailmassa!

KIVIALALLA aikajänne on pitkä, eikä nopeita voittoja tunneta. Vainikat ovat työstäneet kiveä runsaan neljännesvuosisadan ja oppineet paljon erilaisista kivistä ja niiden ominaispiirteistä.

– Jos jollekin alalle lähtee, täytyy ottaa kehittymisen haaste vastaan. Työstömenetelmätkin täytyy joskus kehittää itse suunniteltua tuotetta varten, Eero Vainikka toteaa.

Sorvikivellä ei ole kilpailijoita Pohjoismaissa, mutta kiinalaiset tuovat markkinoille paljon halpaa tavaraa. Näiden toimimattomien kivien korjailu tuo osaltaan lisää tilauksia Vainikoille.

Savitaipaleen teollisuusalueen tuotantohallissa tehdään tälläkin hetkellä tuotekehittelyä. Yksityiskohdista ei vielä puhuta, mutta asiantuntijat ainakin ovat olleet tyytyväisiä.

– Jos tässä jaksaa olla ja työnsä hoitaa, positiivisia näkymiä on edessä päin. Ja se on selvää, että yritys pysyy tässä kylässä tulevaisuudessakin, Eero Vainikka tähdentää.

Anne Kokkonen

Eero ja Kaarina Vainikka ovat siirtyneet uransa aikana pehmeistä kovempiin kiviin ja pienistä isompiin palloihin.

Jos ihmisellä on oma kotikylä, se on tosi paljon enemmän kuin monella muulla tässä maailmassa!

Eero Vainikka

Savitaipale-palkinto

Myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle savitaipalelaiselle.

2005: Taisto Taalikainen.

2006: Aimo Hjerppe.

2007: Savitaipaleen sotaveteraanit ja -invalidit.

2008: Eila Kajanus-Jurvanen ja Pertti Jurvanen.

2009: Eeva Jokipelto ja Matti J. Rautio.

2010: Kaarina ja Eero Vainikka.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen