Vladimir Putinin säätiö tukee Itä-Suomen koulun hankkeita

Rehtori Petri Kyyrä tekisi Itä-Suomen koulusta venäjän opetuksen kehittämis- ja palvelukeskuksen. Kaksikielisille lapsille räätälöidyn opetusmateriaalin kehittäminen on jo aloitettu.

Matti Saarela

Itä-Suomen koulun Joensuuhun yksikössä vihittiin perjantaina käyttöön Ruskij Mir -säätiön rahoittama uusi kieliluokka. Lappeenrannan yksikkö sai oman huippuvarustellun kieliluokan tietokoneineen ja kirjoineen viime keväänä. Imatran yksikölle samanlainen varustus on luvattu ensi kevääksi.

-Siitä on alustavasti sovittu, Itä-Suomen koulun johtava rehtori Petri Kyyrä kertoo.

Kyyrän mukaan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin perustama säätiö on luvannut tukea myös hanketta, jolla Itä-Suomen koulu tekee aineistoa ja kehittää palveluja tavallisessa peruskoulussa annettavaa venäjän opetusta varten.

-Opetusministeriö haluaa, että Itä-Suomen koulusta kehitettäisiin koko Itä-Suomea palveleva venäjän kielen opetuksen kehittämis- ja palvelukeskus, Kyyrä kertoo.

Itä-Suomen koulussa työskentelee yhteensä 14 venäjän opettajaa.

-Meitä on paljon. Sen sijaan muiden koulujen venäjän opettajat joutuvat työskentelemään yleensä yksin. Ajatus on, että me voisimme tukea heidän työskentelyään, Kyyrä selvittää.

UUSIA oppimateriaaleja tarvitaan Kyyrän mukaan muun muassa kaksikielisten lasten opetuksessa. Ilman pätevää opetusta Suomessa syntyneiden ja suomenkielisessä yhteisössä kasvavien lasten venäjän taito voi jäädä puutteelliseksi, vaikka heidän kotonaan puhutaan venäjää.

-Kaksikielisille lapsille räätälöityä opetusmateriaalia ei vielä ole olemassa. Olemme säätiön edustajien kanssa alustavasti sopineet, että saamme heiltä tukea tällaisen opetusmateriaalin tuottamiseen, Kyyrä sanoo.

Kaksikielisille räätälöityä opetusmateriaalia ja tukea äidinkielen opiskelussa tarvitsevat Kyyrän mukaan varsinkin lapset, jotka aloittavat koulunsa tavallisessa suomalaisessa peruskoulussa.

TYÖMARKKINOILLA on Kyyrän mukaan kysyntää ihmisistä, jotka osaavat sujuvasti venäjää.

-Aidosti kaksikieliset ihmiset ovat suuri rikkaus koko Suomelle, hän muistuttaa.

Ensimmäisten uusien oppimateriaalien pitäisi olla Kyyrän mukaan käytössä jo ensi keväänä. Ruskij Mir -säätiön tuella koulu saa käyttöönsä myös venäläisten venäjänkielen asiantuntijoiden palveluja.

-Rahallisen avun lisäksi saamme apua Venäjän johtavilta venäjän kielen asiantuntijoilta tämän materiaalin tuottamisessa, Kyyrä sanoo.

RIITTÄVÄN hyvää venäjän taitoa ei suomalaisissa kouluissa Kyyrän mukaan saavuteta vain sillä, että pakollisen ruotsin sijalle opetusohjelmaan otetaan pakollinen venäjä. Kyyrä olisi valmis laajentamaan Itä-Suomen koulun omaa toimintaa uusille paikkakunnille.

-Olen heittänyt tämän ajatuksen ilmaan. Meillä on valmis ja toimiva konsepti. Meillä oppilaat pääsevät varsin pitkälle venäjän taidossa, Kyyrä sanoo.

Itä-Suomen koulu on juridisesti yksityiskoulu, jonka omistaa Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kaupunkien yhdessä perustama säätiö.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Itä-Suomen koulun Lappeenrannan yksikön rehtori Hanna Kataja kertoo keväällä käyttöön otetun kieliluokan kirjastoineen tulleen todella tarpeeseen. Seinää koristavat kuvat venäläisistä kirjailijoista kuten Aleksander Pushkinista, Nikolai Gogolista, Leo Tolstoista, Anton Tsehovista ja Fjodor Dostojevskistä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela