Botnian Joutsenon tehtaalle energiatukea

Metsä-Botnia Oy tekee investointipäätöksen ensi vuoden alkupuolella.

Lappeenranta. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 4,2 miljoonaa euroa energiatukea Botnian Joutsenon tehtaan kaasutuslaitoksen investoinnille.

Metsä-Botnia Oy:lle annettavasta tuesta päätti elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) maanantaina.

– Energiatukeen olemme tyytyväisiä, mutta ennen omia päätöksiä haluamme tutustua ministeriön ratkaisuun. Yhtiön hallitus tekee lopulliset laskelmat ja investointipäätöksen alkuvuoden aikana, kertoo yhtiön tuotantojohtaja Ismo Nousiainen.

Investoinnin koko arvoa hän ei halua vielä kertoa, mutta ihan pienestä investoinnista ei ole kysymys. Myös rakentamisen aikataulu on auki.

– Lähtökohta on se, että laitos olisi käytössä vuoden 2012 loppuun mennessä.

Nousiaisen mukaan kaasutinlaitoksen tuotekaasulla korvataan meesauunissa käytettävää fossiilista polttoainetta eli käytännössä maakaasua.

– Laitoksen arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä noin 60?000 tonnia vuodessa. Normaalikäynnin aikana sellutehtaasta tulee käytännössä hiilidioksidin osalta päästötön, koska fossiilista polttoainetta tarvitaan vain häiriötilanteissa.

Investointi on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta siihen kuuluvat kuoren käsittelylaitteisto, kaasutin ja meesauunin muutokset.

Prosessi hyödyntää raaka-aineena sellutehtaalla puun käsittelyssä syntyvää kuorta. Sitä kertyy noin 680?000 irtokuutiometriä vuodessa.

Kaasuttimen polttoainetehoksi on laskettu noin 48 megawattia ja sen tuottama energiamäärä on 380 gigawattituntia vuodessa.

– Syntyvä kaasuenergia hyödynnetään tehtaan sisäisissä prosesseissa, Nousiainen kertoo.

Puun kuoresta tehtävä tuotekaasu korvaa meesauunissa nykyisin käytettävän maakaasun, mikä edistää uusiutuvan energian käyttöönottoa ja vähentää energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä.

Kaasuttimen pohjatuhka hyödynnetään joko metsälannoitteena tai teiden rakenneaineena.

Kaasutinlaitoksen tuotekaasun poltto meesauunissa on monilta osin uusi tekninen sovellus. Uutta teknologiaa edustaa kiertopetikaasutin, johon tuleva kuori kuivataan hyödyntämällä sellutehtaan matalalämpöisiä vesiä. Myös se lisää prosessin energiatehokkuutta.

Botnian kaasutuslaitoksella on tärkeä merkitys myös kotimaisille laitetoimittajille. Ne saavat kaasutinteknologiasta lisää käyttökokemusta, mikä edistää tekniikan kehittämistä ja kaupallistamista.

Kaasutuslaitoksen projektinaikainen työllisyysvaikutus on noin 120 henkilötyövuotta. Rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 60 henkilötyövuotta.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki