Categories
Artikkelit

City-korttelin suunnittelusta kilpailee kolme toimistoa

Anne KotiharjuLAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelin arkkitehtikilpailuun on valittu kolme toimistoa 21 ilmoittautuneen joukosta. Maanantaina alkavassa kilpailussa ovat mukana Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy sekä JKMM arkkitehdit Oy.Kaikki valitut toimistot ovat erittäin menestyneitä sekä kansainvälisissä että kansallisissa kilpailuissa. Harris-Kjisikillä on kansainvälistä kaupunkisuunnitteluosaamista. Toimisto on suunnitellut muun muassa Jyväskylän matkakeskuksen.B&M on kunnostautunut kaupunki- ja rakennussuunnittelussa. Toimisto sai ensimmäisen sijan Ranta-Tampellan kutsukilpailussa vuonna 2009.JKMM tunnetaan muun muassa Turun pääkirjastosta ja Hämeenlinnan verkatehtaasta. Toimisto on saanut myös Rakennustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2007.Tapanaisen talon säilyttämisvaihtoehtoja ei pohdita lainkaan kilpailusuunnitelmissa.Vaikka kaavan vaatima talon säilyttämisen selvittäminen on vielä ratkaisematta, ei kilpailussa edes yritetä sovittaa Tapanaisen taloa uuteen kortteliin. Muun muassa museon mielestä talo pitäisi säilyttää.Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo kertoo, että kilpailun palkintolautakunta noudattaa vain kaupunginhallituksen City-korttelista tekemää sopimusta. Sen mukaan Tapanaisen talo puretaan ja paikalle rakennetaan uusi rakennus.Kiinteistön omistaa Lemminkäinen talo Oy, joka olisi irtautunut koko sopimuksesta, jos talon purkamista edes harkittaisiin. Lemminkäinen on teettänyt talon säilyttämisestä selvityksen.Kilpailuun on varattu 100 000 euroa, josta 90 000 euroa menee kilpailijoille.Kilpailuehdotukset pitää jättää 25. maaliskuuta mennessä. Voittaja valittaneen vapun tietämissä.KUVATEKSTIMika StrandénTapanaisen talon säilyttämisvaihtoehto ei ole mukana kilpailusuunnitelmissa.City-korttelin palkintolautakuntaSeppo Miettinen, puheenjohtajaJussi Salo, Pasi Leimi, Erkki Jouhki, Lea Valle-Ryynänen, Johanna Alatalo, Seppo Tokkola (Lemminkäinen Oy) Kilpailijat nimeävät yhden edustajan.

Anne Kotiharju

Kirjoittaja: