Categories
Artikkelit

Finavia torppasi lentokentän haaveet

Lappeenrannan lentokentän kaikki toiminnot säilyvät Finavian hoidossa. Tom Hultin harmittelee Finavian ratkaisua.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Ilmailulaitos Finavia tyrmäsi Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden ja Lappeenranta International Airport -yhtiön suunnitelmat kentän kehittämiseksi. Finavia ei aio luovuttaa kentän kaupallisia palveluja paikallisten tahojen hallinnoitavaksi.

Elinkeinoyhtiö ja Fly Lappeenranta -yhtiön toimintaa kentällä jatkava International Airport olisivat halunneet kaupallisten palvelujen kehittämisen aluevetoiseksi toiminnaksi. Ne halusivat myös erityisasemaa Finavian hinnoittelupolitiikkaan.

— Finavia vastaa jatkossakin Lappeenrannan lentoaseman palveluiden tuottajana niin lennonvarmistuksen, kunnossapidon kuin kaupallisten palveluiden osalta, totesi Finavian markkinointipäällikkö Kimmo Ruotsalainen.

Finavia perustelee nihkeyttä lappeenrantalaisten toiveille sillä, että se haluaa säilyttää 25 lentokentän verkostonsa yhtenäisenä ja kohdella kenttiä ja lento-operaattoreita tasapuolisesti.

— Kaikki kentät kuuluvat samaan perheeseen, Ruotsalainen sanoo.

Finavia on tyytyväinen siihen, että Lappeenrannan matkustajamäärät kolminkertaistuivat viime vuonna 61 000 matkustajaan. Ruotsalaisen mukaan kentän tulos ei kuitenkaan vieläkään yltänyt plussalle, eikä hän usko positiiviseen tulokseen vielä tänäkään vuonna.

Finavia käyttää kentän ylläpitoon miljoona euroa vuodessa.

Kimmo Ruotsalainen muistuttaa, että Finavia tukee Lappeenrannan kenttää samoin kuin muitakin kenttiä myöntämällä reippaat alennukset uusille reiteille kolmeksi vuodeksi. Sinä aikana lentoyhtiöiden on saatava reitti kannattavaksi.

Finavian alennukset painottuvat ensimmäiselle vuodelle, mikä maakuntakenttien mukaan vaikeuttaa pääsyä pitkäaikaisiin sopimuksiin lentoyhtiöiden kanssa.

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin kertoi joulukuussa tavoittelevansa pitkäaikaisempaa sopimusta Finavian kanssa maksualennuksista. Siten olisi hänen mukaansa ollut paremmat edellytykset muun muassa suunnata markkinointiponnisteluja Eurooppaan.

Hän pitääkin Finavian ratkaisua harmillisena. Yksi suurista kärsijöistä on hänen mukaansa Finavia itse. Hultinin mukaan se olisi itsekin tienannut enemmän, jos lappeenrantalaisten suunnitelma olisi mennyt läpi.

— Se hidastaa kentän kehittämistä, mutta ei muuta perusratkaisujamme, hän sanoo Finavian ratkaisusta.

Hultinin mukaan tavoitteena on edelleen kasvattaa lentokenttää ja parantaa sen palveluja.

Lappeenrannan kentältä lentävät tällä hetkellä Air Baltic Riikaan sekä Ryanair Dusseldorffiin ja Brysseliin. Ryanairin Milanon-reitti avautuu pian.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara