Categories
Artikkelit

Imatra on henkisen valmennuksen eturintamassa

Imatran kaupunki on ryhtynyt kouluttamaan opettajia NLP-pohjaisen henkisen valmennuksen käyttämiseen. Kouluttajana toimii Ulla Valtonen. Hän kiertää myös kouluilla valmentamassa koululaisia.— Tällaista kunnan tarjoamaa henkistä valmennusta ei ole muualla Suomessa, Valtonen hehkuttaa.Hän sanoo olevansa onnellinen, että Imatralla on opetuspäällikkö, joka ymmärtää NLP:n mahdollisuudet. Valtonen itse on ehtinyt puhua sen puolesta Imatralla jo kymmenen vuotta.— Vasta nyt aika tuntuu olevan kypsä. Se on ilmeisesti tuntunut menetelmänä liian yksinkertaiselta.IMATRAN kasvatus- ja opetuspäällikkö Ulla Laine kertoo, että Imatralla on haettu uusia tapoja puuttua koulujen ongelmatilanteisiin.— Olemme yrittäneet kartoittaa osaajia oman kaupungin sisältä ja hyödyntää heitä.NLP on Laineelle tuttu menetelmä.— Tällaisia vaihtoehtoja ei pidä sulkea pois. Ratkaisuja on mahdollisuus löytää yksinkertaisestikin.VALMENTAJA Valtonen on kiertänyt jo yli vuoden kouluilla eri puolilla Imatraa. Viime vuonna hän valmensi 30 oppilasta.— Usein oppilaat, joilla on pulmia, tulevat tietooni oppilashuoltoryhmän tai opettajien kautta. Myös vanhemmat ovat ruvenneet suoraan pyytämään apuani.Tällä hetkellä Valtonen valmentaa keskimäärin kolmea lasta viikossa.— Koko ajan on kymmenen lasta jonossa, mutta tähän asti kaikki halukkaat ovat päässeet mukaan. VIIME keväänä Imatralla käynnistyivät Valtosen vetämät henkisen valmennuksen koulutukset opettajille. Kevään ryhmässä oli 18 opettajaa. — Opetan heille konkreettisia taitoja, joita voi kokeilla työssä heti. Perus- ja esikoulupuolen opettajat tuntuvat olevan tästä tosi innostuneita.Uusi koulutus käynnistyy helmikuussa ja ehkä myös syksyllä. Jos syksyn koulutus toteutuu, niin sitä tarjotaan Laineen mukaan myös Parikkalan, Ruokolahden ja Rautjärven opettajille. LAINE kertoo, että Valtosen valmennuksista on tullut hyvää palautetta.— Se lisää opettajien omaa jaksamista ja lapsen ja perheen hyvinvointia.Imatralla on myös neljä koulutettua adhd-valmentajaa. Heitä kaupunki on käyttänyt vuodessa muutaman koululaisen valmentamiseen.Laine toivoo, että henkinen valmennus kouluissa yleistyisi.— Rahoituksen saaminen sille on ongelma, kun se ei ole perusopetusta. Niinpä sitä kokeillaan aina hetki ja sitten taas seuraava hetki.

Minna Mäkinen

Kirjoittaja: