Categories
Artikkelit

Jäähallissa ei soi iskelmä

Dj Jyrki Hirvonen on yksi

AIRBOURNEN Stand up for rock’n roll alkaa jyrätä pimennetyssä hallissa ja musta-asuiset miehet liukuvat jäälle.

– Aika yksinkertaista musiikkia, jossa on selkeä rytmi, dj Jyrki Hirvonen kuvaa parhaita jäähallibiisejä.

Sellaista rymistelyä hän ei osaa nimetä, joka olisi jäänyt pysyvästi tajuntaan, mutta parhaita ovat ne, jotka ovat energisiä ja vahvasti eteenpäin vieviä.

– Heviheviä ei itellä hirveästi ole, mutta kaikkea kaikille ei voi olla.

Lappeenrannan Kisapuistossa Hirvonen on ollut dj kaudesta 2005-06 alkaen. Sitä ennen hän viritteli tunnelmaa korisliigan otteluissa. Perustavoite on, että musiikki ärsyttäisi mahdollisimman vähän ketään.

– Kaikkia et saa miellytettyä mitenkään.

JÄÄKIEKON SM-liigalla ei ole valmiita soittolistoja tai biisikokoelmia, vaan jokaisen seuran musiikkivastaavat ovat joutuneet kokoamaan ne itse. Hirvosella on tuhansien biisien kirjasto, josta yhdessä pelissä on käytössä 50-100 otosta. Valinnat hän tekee ”ihan randomilla” eli ne voivat vaihtua eri peleissä.

– Yritän leikata biisin niin, että se lähtee selkeästä kohdasta, tunnetusta kertosäkeestä tai jostain tahdista.

Soiton ajankohta on tarkkaan määritelty. Aikalisän aikana ei saa soida mikään eikä silloin, jos jäällä on loukkaantunut pelaaja.

Pelikatkoilla aikaa on 15-20 sekuntia, ja SM-liiga ajaa omat mainoksensa ensin. Suurta lyriikkatulitusta ei ehdi rakentaa. Komiikkabiisit ovat sen vuoksi hankalia, eikä Hirvonen niitä ole tällä kaudella soittanut edes vastustajan jäähyn hetkellä.

ALKULÄMMITTELYN aikana kuuluvat myös pelaajien toiveet. Pääasiassa listalla on raskasta rokkia, mutta joku klubimusiikin ystäväkin joukossa on.

Jyrki Hirvosen biisivalinnat pelin aikana ovat kiinni esimerkiksi siitä, onko kotijoukkueella kova draivi päällä ja onko se hyökkäysalueella. Jos peli ei kulje, musiikki ei tunnelmaa yksin nosta, mutta huuman hetkellä se on tärkeä elementti.

NHL-avauksessa Helsingissä Hirvonen kävi toteamassa, että biisit ovat yllättävän samoja myös taalaliigassa. Sitä hän ei tiedä, oliko Ilmalan areenassa musiikkivastaavana joku suomalainen kollega.

Nykytekniikka on helpottanut dj:n työtä paljon. Nyt selviää yhdellä laitteella, kun ennen käytössä oli samaan aikaan neljä cd-soitinta ja minidisc.

-Kyllähän musiikilla on hirveä merkitys pelaajiinkin. Jokaisella on joku musiikki, joka kropan starttaa.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Jyrki Hirvonen on Kisapuiston dj. Varsinainen leipätyö on ravintolassa, mutta hän tekee toiminimensä alla myös yksityiskeikkoja.

Kaikkia et saa miellytettyä mitenkään.

Jyrki Hirvonen

Kirjoittaja:
Vesa Salminen