Categories
Artikkelit

Jätemaksut nousivat Imatralla enemmän kuin Lappeenrannassa

Sekajäteastian kertatyhjennys maksaa nyt Imatralla 50 senttiä entistä enemmän. Maksukorotuksia perustellaan jäteveron nousulla ja kuljetuskustannusten kasvulla.

ETELÄKARJALAISTEN kotitalouksien jätemaksut nousivat tutusti vuoden alusta. Kaupungeissa korotus on reippaasti suurempi Imatralla kuin Lappeenrannassa.

Imatralaisasiakkaan vuotuinen jätelasku kasvaa kuukauden tyhjennysvälillä noin kuusi euroa. Lappeenrannassa vuotuinen nousu on maltillisempi, kahdesta neljään euroon.

— Imatralla päädyttiin suurempaan korotukseen. Lappeenrannassa korotuksesta neuvoteltiin ympäristötoimen kanssa. Imatra ei ottanut meihin yhteyttä. Ei yhteydenotto olisi silti välttämättä vaikuttanut, toteaa aluejohtaja Janne Vehmaa Sita Finland Oy:stä.

JÄTEMAKSUJA korottaa käsittelymaksun osalta jäteveron nousu. Loppusijoitettavan eli sekajätteen vero on noussut 30 eurosta 40 euroon tonnilta. Nousu ei jää tähän.

Jäteveron nousu vaikuttaa myös maakunnan muissa kunnissa muutamien kymmenien senttien korotuksena tyhjennystä kohti.

— Varsinaisiin hintoihin ei ole tullut korotuksia, mutta jäteveron nousu tuntuu, toteaa tiedottaja Mari Ilvonen Etelä-Karjalan jätehuollosta.

Hintoja pukkaa ylös myös kuljetuskustannusten jatkuva nousu.

SUURISSA jätefirmoissa odotetaan pelolla sitä, kun jätekuljetusten keskitetty kilpailutus etenee ensi vuonna Lappeenrantaan ja Lemille. Vuonna 2013 on vuorossa Imatra.

— Meillä voivat olla edessä yt:t. Hinnat ovat jo tällä hetkellä kuljetusurakoitsijan kannalta tosi kuralla, sanoo Vehmaa.

Väen vähennyksiä pelkää myös Lassila&Tikanojan aluejohtaja Veli Jussila.

Sita Finlandilta on hävinnyt keskitetyn kilpailutuksen myötä Vehmaan mukaan jo viisi—kuusi kuljettajaa. Lassila&Tikanojalla vähennys on ollut Jussilan mukaan kolme kuljettajaa Imatralta.

Sitalla on Etelä-Karjalassa 15 kuljettajaa ja kymmenen autoa. L&T:llä on 15 kuljettajaa ja kahdeksan autoa.

ETELÄ-KARJALAN jätehuolto hallinnoi jätekuljetuksia jo Parikkalassa, Ruokolahdella, Rautjärvellä, Savitaipaleella, Luumäellä ja Taipalsaarella. Kolme ensimmäistä siirtyi keskitettyyn kilpailutukseen vuoden 2009 ja kolme viimeistä vuoden 2010 alusta.

— Suurimmassa osassa hoitamistamme kunnista kuluttajahinnoista on pystytty nipistämään vähän. Ruokolahdella tosin kävi joillain alueella päinvastoin, Ilvonen toteaa.

Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella jätekuljetukset hoitaa käytännössä HFT Network / Environet Oy. Luumäellä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella operoi Kuljetusliike Laine.

Etelä-Karjalan jätehuolto teetti maakunnan pohjoispään kunnissa ennen vuodenvaihdetta asiakastyytyväisyyskyselyn.

— Saimme kuljetusasiakkailta hyvät arvosanat, kertoo Ilvonen.

Kuvateksti

Pekka Hölkki

Imatralla sekajätteen tyhjennys kallistuu noin kuudella eurolla vuodessa. Lappeenrannassa nousu on maltillisempaa.

Jätemaksut nousivat

Imatra

Lassila&Tikanoja: Yhden tyhjennyksen kokonaishinta (sisältää sekä kuljetuksen että käsittelyn) kohosi 5,8 prosenttia, 7,63 eurosta 8,12 euroon. Nousu 49 senttiä. Vuodessa 5,88 euroa.

Sita Finland Oy: Yhden tyhjennyksen hinta kohosi kuljetuksen osalta 5,4 prosenttia ja käsittelymaksun osalta 9 prosenttia. Käsittelymaksu nousi 2,46 eurosta 2,68 euroon. Nousu 22 senttiä. Kuljetus nousi 5,17 eurosta 5,45 euroon. Nousu 28 senttiä. Nousu vuodessa yhteensä 6 euroa.

Lappeenranta

Lassila&Tikanoja: Yhden tyhjennyksen kokonaishinta kohosi 2,3 prosenttia, 6,99 eurosta 7,15 euroon. Nousu 16 senttiä. Vuodessa 1,92 euroa.

Sita Finland Oy: Yhden tyhjennyksen hinta kohosi kuljetuksen osalta 2,3 prosenttia ja käsittelymaksun osalta 9 prosenttia. Käsittelymaksu nousi 2,37 eurosta 2,58 euroon. Nousu 22 senttiä. Kuljetus nousi 4,43 eurosta 4,53 euroon. Nousua 10 senttiä. Nousu vuodessa yhteensä 3,84 euroa.

Lähteet: L&T; Sita Finland Oy. Hinnat 240 l sekajäteastian tyhjennyshintoja, tyhjennysväli 4 viikkoa.

Muutoksia miehitettyjen

jäteasemien palveluissa

Ruokolahti: Jäteasema on siirtynyt 1.1. uuteen paikkaan, Myllyntaustan alueelle (Myllärintie 4—6, paloaseman ja kunnan varikon välissä). Asema on avoinna to ja pe kello 13—18. Puutarhajätteen vastaanotto on Kokkomäellä (Käringintie 101) to ja pe kello 13—18. Ongelmajätteiden vastaanotto jatkuu J. Stenillä (Majavantie 4) ma—to kello 8—17 ja pe kello 8—15.

Rautjärvi: Änkilän jäteasema (Karjalantie 2763/Sorrontie) on avoinna ti klo 13—18. Ongelmajätteiden vastaanotto Asemanseudulla (Rautjärventie 88) ma kello 16—18.

Parikkala: Särkisalmen jäteasema (Puhdistamontie 130) on avoinna ke kello 11—18.

Lähde: www.ekjh.fi/Ajankohtaista

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen